Pokaż wyniki od 171 do 180 z 192

Wątek: [recenzja] TOKINA 16-28/2.8 Pro FX Aspherical

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: [recenzja] TOKINA 16-28/2.8 Pro FX Aspherical

Cytat Zamieszczone przez michpok Zobacz posta
    Tak, ale mnie zniechęca myśl poprawiania Jak już mam to na puszce to z większą przyjemnością siadam do edycji
    to nie jest tak , ze kostruktorzy w uwa zapomnieli zaprojektowac gwint dla filtrow.
    jest jakis powod.
    jest Jakis powod , ze przednia soczewka jest wypukla.
    padajace pod ostrym katem promienie swiatla na plaszczyzne filtra mialyby do pokonania dluzsza droge niz padajace bardziej prostopadle . prowadzi to do sporej degradacji obrazu ( winieta , spadek ostrosci na brzegach , flary ). No i wymiary filtra .
    dlatego stosuje sie w takich obiektywach z tylu na tzw " dupce" czyli przy uchwycie bagnetowym specjalna szufladke pozwalajaca na wsuniecie cienkich filtrow foliowych.
    wiele obiektywow to ma , ten akurat niestety nie.

gdzies w sieci juz dawno widzialem takie samoprzylepne ramki , ktore moznaby nakleic z tylu i sluza one jako uchwyt filtra foliowego.
    nie znajde teraz , gdyz jestem w drodze i mam troche utrudniony dostep.

w kazdym razie jest to mozliwosc stosowania filtrow szarych i ewentualnier barwnych ( sa tez filtry polaryzacyjne w formie foli).

z tym ze chyba wszyscy sa b . podobnego zdania - nie za bardzo ma sens stosowania filtrow w uwa , polara to juz w ogole nie ( krajobraz) . filtry szare ewentualnie w afryce w pelnym sloncu , ale to raczej przypadek czysto teoretyczny - a na taka okolicznysc sa wlasnie filtry foliowe.

w praktyce zanim wyjme filtr z torby , obudowy , zakrece , zdejme , schowam do torby - osiagne Taki sam efekt robiac drugie zdjecie np mniej naswietlnoe .
    zlozenie ciemnej gory z jasniejszym dolem w komputerze to kwestia kilkunastu sekund . tak samo nalozenie filtrow barwnych.

Uprawnienia umieszczania postów