Strona 18 z 20 PierwszyPierwszy ... 81617181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 192

Wątek: [recenzja] TOKINA 16-28/2.8 Pro FX Aspherical

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: [recenzja] TOKINA 16-28/2.8 Pro FX Aspherical

Cytat Zamieszczone przez michpok Zobacz posta
    Tak, ale mnie zniechęca myśl poprawiania Jak już mam to na puszce to z większą przyjemnością siadam do edycji
    to nie jest tak , ze kostruktorzy w uwa zapomnieli zaprojektowac gwint dla filtrow.
    jest jakis powod.
    jest Jakis powod , ze przednia soczewka jest wypukla.
    padajace pod ostrym katem promienie swiatla na plaszczyzne filtra mialyby do pokonania dluzsza droge niz padajace bardziej prostopadle . prowadzi to do sporej degradacji obrazu ( winieta , spadek ostrosci na brzegach , flary ). No i wymiary filtra .
    dlatego stosuje sie w takich obiektywach z tylu na tzw " dupce" czyli przy uchwycie bagnetowym specjalna szufladke pozwalajaca na wsuniecie cienkich filtrow foliowych.
    wiele obiektywow to ma , ten akurat niestety nie.

gdzies w sieci juz dawno widzialem takie samoprzylepne ramki , ktore moznaby nakleic z tylu i sluza one jako uchwyt filtra foliowego.
    nie znajde teraz , gdyz jestem w drodze i mam troche utrudniony dostep.

w kazdym razie jest to mozliwosc stosowania filtrow szarych i ewentualnier barwnych ( sa tez filtry polaryzacyjne w formie foli).

z tym ze chyba wszyscy sa b . podobnego zdania - nie za bardzo ma sens stosowania filtrow w uwa , polara to juz w ogole nie ( krajobraz) . filtry szare ewentualnie w afryce w pelnym sloncu , ale to raczej przypadek czysto teoretyczny - a na taka okolicznysc sa wlasnie filtry foliowe.

w praktyce zanim wyjme filtr z torby , obudowy , zakrece , zdejme , schowam do torby - osiagne Taki sam efekt robiac drugie zdjecie np mniej naswietlnoe .
    zlozenie ciemnej gory z jasniejszym dolem w komputerze to kwestia kilkunastu sekund . tak samo nalozenie filtrow barwnych.

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Tak naprawdę to muszę dobrze przetestować ten obiektyw w plenerze, bo najczęściej tam będzie używany i zobaczę czy faktycznie szara połówka jest mi potrzebna, bo może się okazać, że wydatek w granicach 1000 zł nie wiele zmieni, albo nie na tyle żeby taką kasę wydawać. Kupiłem go zimą i nie było nawet kiedy dobrze sprawdzić co potrafi. Ogólnie dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez michpok Zobacz posta
    Tak naprawdę to muszę dobrze przetestować ten obiektyw w plenerze, bo najczęściej tam będzie używany i zobaczę czy faktycznie szara połówka jest mi potrzebna, bo może się okazać, że wydatek w granicach 1000 zł nie wiele zmieni, albo nie na tyle żeby taką kasę wydawać. Kupiłem go zimą i nie było nawet kiedy dobrze sprawdzić co potrafi. Ogólnie dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
    jesli masz juz jakas szara polowke do innego obiektywu to sugerowalbym zrobic zdjcie z ta polowka a nastepnie sprobowac osiagnac co najmniej Taki sam efekt przez obrobke zdjciea robionego bez filtra.
    okaze sie , ze mozna dojsc nawet do lepszych wynikow - i pozniej raz opanowawszy te umijetnosc filtr okaze sie zbedny.

skoro korzystamy z cyfry , wcale nie taniej , to dlaczego nie korzystac z mozliwosci obrobczych jakie nam daje.

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

W zasadzie racja, tym bardziej, że z takiego ślubnego pleneru może jakieś 15 % zdjęć zrobię tym obiektywem, więc odpuszczę sobie zabawę z filtrami, bo ani to tanie ani poręczne w przypadku takiego wielkiego szkła.
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Coś już napisał
    Miasto
    Starachowice

Posiada ktoś to szkiełko z 5D mk1? Jak z AF? Daje radę?

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez faraon20 Zobacz posta
    Posiada ktoś to szkiełko z 5D mk1? Jak z AF? Daje radę?
    Mam oba instrumenty, działa wół iej jak na MKIII ale nie ma tragedii, jak chcesz mogę zrobić filmik działania AF na tym korpusie :-)
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Po pierwszym "macaniu" szkła u jednego z filmowców byłem dość mocno napalony na zakup. Jednak po przestrzelaniu w sklepie czar prysł.
    Może to wina egzemplarza ale o ile szeroki koniec daje jakos radę to powyżej 20mm było mydło. Dopiero po przymknieciu powyżej f4 jakoś zaczęło dać radę.
    Szczerze to wielki zawód jak dla mnie

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

źle trafiłeś
    mój egzemplarz był żyletą
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez Flar Zobacz posta
    Jednak po przestrzelaniu w sklepie czar prysł.
    Od kiedy opinie wydaje się po paruminutowym obcowaniu ze sprzętem i jeszcze w sklepie.Żenująca i to bardzo jest Twoja opinia i wprowadza w błąd potencjalnych uzytkowników.
    Mam ten obiektyw od dawna: jest świetny i ostry.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Otóż to, ja mam ja od zeszłego sezonu i nie mam zamiaru się tego słoika pozbywać
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Strona 18 z 20 PierwszyPierwszy ... 81617181920 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów