Ostatnio edytowane przez zejleman ; 29-07-2014 o 06:06
oczywiście ze się przechyla, jak idę focic wnętrza biorę tokine a na ulice biorę canona
zawsze wydawało mi się ze to fotograf powinien wiedzieć czego potrzebuje
dokładnie inne szkła... 35 IS da lepszy obrazek jak tokina.. ale tokina da ogniskową która czasem się przydaje... 16, 20, 24, 28... i tu jest jej zaleta.
Dla samej ogniskowej 35mm bym jej nie kupił. fakt nie mam jej na stanie ale bawiłem się i testowałem.
Też się zastanawiam jak na weselach się by spisywała bo Samyang 14 na wesela jest mało używalny :/ w porównaniu do wersji 8mm na cropa.
Nie zmienia to faktu że gdyby nie 28 1,8 który również mam to tokina by już była na pokładzie. Naprawdę bardzo często myślę nad wymiana samyanga 14 i Canona 28 na rzecz tej tokiny..
Najlepiej było by kupić tokinę i na spokojnie porównać z 14 i 28... ale chyba taka opcja nie wchodzi w grę :/
Miałem podobnie jak nie identycznie, z tym,że wszystko testowałem na swojej skórze (dodatkowo był jeszcze 17-40 oraz Sigma 20 1.8) I z tych wszystkim obiektywów zachwyciła mnie Sigma, ale niestety tylko wtedy gdy trafiła...(po pierwszym weselu zmieniła użytkownika) Ogniskowa była fajna, wystarczająco szeroka jak na najszersze szkło uzupełniające 35mm, więc skusilem się na Canona 20 2.8. Zwyczajna, lekka, tania, poprawna stałka, która fajnie się sprawdzaTokinę bym kupił tylko w przypadku gdybym robił więcej architektury/krajobrazu, bo ludzi jednak wolę fotografować jasnym standardem
![]()
Morfii - też myślę o wymianie S14 na Tokine![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Ale nie oszukujmy się... S14 jest świetnym szkłem ale nie nadaje się do dynamicznych zdjęć (a na imprezach takie są).
C 20 2,8 wcale lepszy od tokiny nie jest.. na pewno jest lżejszy :P
Miałem C 20/2.8 i C 28/1.8 - szczerze jedne z najgorszych stałek Canona - oba mydliły na niskich przysłonach.
28 była zaraz po zakupie w serwisie na kalibracji z 1,5 metra strzelała 1 metr za obiekt.
S 14 testowałem na chwilkę w sklepie i zupełnie mnie rozczarował.
C28/1,8 miałem 2 sztuki, obie były mizerne, nie trafiały tam gdzie ja chciałem. Trzeciej sztuki nie próbowałem. Co do S14, świetne szkło, jego największą bolączką jest dystorsja, której w żaden sposób nie da się skorygować w sofcie. Obrazek daje dla mnie bardzo dobry jak za taką kasę. Użytkowanie go chwile w sklepie ma się nijak do pracy nim dłużej![]()
kurdę... drażnicie mnie z tą Tokiną![]()
Dziś jadę ostatecznie pomacać i kupićJutro będzie okazja zrobić pierwsze zdjęcia więc pochwalę się wynikami
![]()