Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Obiektyw Canon 100-400 luźny pierścień zaciskowy

Domyślnie Obiektyw Canon 100-400 luźny pierścień zaciskowy

Z racji że to mój pierwszy post na forum witam wszystkich... Dzień Dobry
    I na sam początek pytanie.
    Jestem posiadaczem ob 100-400 L i od jakiegoś czasu pierścień zaciskowy tak jakby się rozregulował. Trzyma bardzo słabo.
    Przy zaciśniętym na max pierścieniu i opuszczeniu obiektywu w dół obiektyw i tak się rozsuwa.
    Próbował to może ktoś regulować, jakieś porady?
    Z góry dzięki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie Odp: Obiektyw Canon 100-400 luźny pierścień zaciskowy

Odlazła Ci gąbka z pierścienia zaciskającego się na tubusie. Nie wypadała czasem w postaci czarnych farfocli podczas skracania ogniskowej?
    .

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

krispol, u siebie w 100-400 mam dokładnie takie same objawy już od roku. Ciągle się zbieram, żeby puścić szkło do serwisu, ale zawsze coś wypadnie, a może się już przyzwyczaiłem?
    dr11, gąbka powiadasz? Aż będę musiał to sprawdzić. A nie jest to tak, że się łożysko wykrzaczyło?
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Może być i łożysko. Są tam dwa. Pierścień dokręcając się sciska obejmę o przekroju trapezowym, która ma na wewnętrznej (stykającej się z obudową) powierzchni jakiś taki gąbczasto-gumowo-cierny materiał. Im mocniej dokręcisz, tym silniej obejma się zaciska i stawia opór - obiektyw przestaje się wysuwać. Łożyska pozwalają na pracę pierścienia ostrości przy zaciśniętej obejmie. Jak się rozsypią, to powstaje luz i mimo, że skręcimy regulację maksymalnie, obejma nie pozostanie dostatecznie ściśnięta żeby blokować obiektyw. Podobna sytuacja jest, gdy spod obejmy wyszura się cały ten gąbkomateriał.
    W każdym razie nie polecam dotykać się samemu do tego pierścienia i łożysk, jeśli chce się je mieć sprawne. Wklejanie na smar ponad dwustu kuleczek o średnicy poniżej milimetra jest ciężką próbą cierpliwości. Tym bardziej, że i tak mogą wylecieć lub przesunąć się podczas skręcania pierścienia...
    .

Dzięki Panowie.
    Myślałem że można coś samemu zadziałać ale sprawa klejenia milimetrowych kuleczek mnie z tego wyleczyła.
    Cóż...trzeba się będzie przyzwyczaić

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

a podobno Canony się nie psują, a tym bardziej L ki

mawiają na CB że to tylko Sigma i Tamron tak ma Lki nigdy !

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Jeżeli "pompujesz" przy zaciśniętym pierścieniu, to dość szybko sie zetrze. Według mnie najlepiej ten pierścień używać tylko do statycznych ujęć, gdzie obiektyw mógłby sam zmienić ogniskową. Jak mam go w rękach, to pierścień zawsze max luźny. Dzięki temu działa już 5 lat bez żadnych objawów zużycia tego mechanizmu.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Uprawnienia umieszczania postów