Zdjęcie nr. 30 - bardzo fajnie uzyskałeś efekt postarzenia. Czego użyłeś, albo jak to zrobiłeś (PS?)?
Zdjęcie nr. 30 - bardzo fajnie uzyskałeś efekt postarzenia. Czego użyłeś, albo jak to zrobiłeś (PS?)?
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
Ostatnio edytowane przez marjo ; 27-01-2014 o 20:36
Cześć. #36-38 trochę nudne. Fisheye potrzebuje interesującego tematu na zdjęciu, te pierwsze trzy go nie mają. Mogłyby bardziej służyć jako sample z obiektywu dla porównania, zwłaszcza, że zostały zrobione w pochmurny dzień, z góry tracąc na charakterze. #39 wg. mnie najlepsze, ze względu na mocną barwę oraz charakter miejsca i geometrię. #42 & #43 nie prezentują niczego oryginalnego, dlatego też takie robią wrażenie, mimo, że pod względem technicznym trudno im coś zarzucić (na + zdecydowanie ekspozycja).
Generalnie ten dslr na potencjał na znacznie bardziej atrakcyjne zdjęcia i mocniejszy post-processing, a wiele z tych zamieszczonych przez Ciebie wygląda jakby była zrobiona równie dobrze cropem bez jakieś kreatywnej obróbki.
Może foto nocne?
Ostatnio edytowane przez Roy ; 27-01-2014 o 21:13
Dziękuję Roy za opinie. Cieszę się że na razie (jako-tako) doszedłem do poprawności technicznej.
Widzę że brakuje mi obróbki, tylko nie bardzo wiem czego mi brakuje, tzn czego szukać, jakich poradników itp. Widzę że zdjęcia innych wyglądają lepiej, kują wręcz w oczy tylko jak do tego dojść- nie wiem.
Ostatnio edytowane przez marjo ; 05-02-2014 o 14:03
Może poszukaj jakichś innych widoczków, a pewnie są obok Ciebie.
44 na pierwszym planie - no właśnie co to jest, ślady na topniejącym śniegu - z lewej strony przepalone niebo
Można było zrobić jakieś odbicie drzewa w spokojnej wodzie.
45 flara z lewej, a co ma być tematem tego zdjęcia - pochylone drzewo, ale ucięte.
46 ładne niebo i hałda z lewej, a z prawej coś ciemnego
Przepraszam za te uwagi - sam jestem amatorem, to tak na szybko, ale sam prosiłeś.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-02-2014 o 16:10
To dziwne, bo właśnie następna kompozycyjnie wydaje mi się ciekawa. Jeśli chodzi o #21 to za dużo jest z lewej pustej przestrzeni która odwraca wzrok od tematu. Wyobrażam sobie, że gdyby się oddalił trochę i użył dłuższej ogniskowej, to wraz z małą GO wypełniłby cały kadr właściwym tematem.
Na to pytanie ja nie znam odpowiedzi bo się nie znam na co wyraźnie wskazuje ten wątek
Dzisiaj taki efekt 2-godzinnego oczekiwania na zachód słońca żeby można było wydłużyć czas naświetlania, proszę o opinie
47.
I jako ciekawostka (poza konkursem) taki backstage wołany z DNG ze smartphona Nokia Lumia 1020
Ostatnio edytowane przez marjo ; 17-02-2014 o 23:09