Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Stabilizacja

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki

Domyślnie Stabilizacja

Witam wszystkich,chciałbym podjąć temat wyboru stabilizacji-czy lepszy jest korpus w takową wyposażony,czy ta w obiektywie? Nie posiadam ani jednego ani drugiego(eos 400 + sigma dg 70-300). Próbuję fotografować przyrodę i z ręki z posiadanym zestawem nie zawsze to wychodzi tak,jak powinno. Dziękuję z góry za odpowiedzi,pozdrawiam

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Stabilizacja

tak na chłopski rozum stabilizacja w puszcze - podpinasz co kol wiek i jest stabilizowane

w słoiku masz jak odpowiednio za to zapłacisz

Za stabilizację w body płacisz tylko raz, ale czy jest ona uniwersalna dla wszystkich obiektywów.
    Wyraźniejszy obraz w wizjerze jest w przypadku obiektywów stabilizowanych, a nie puszek.
    Rozmycie przy poruszeniu korpusu jest różne dla obiektywu 50 f/1,8 i 300 f/4 L USM. Logicznie myśląc to nie wiem, czy da się to dobrze zoptymalizować w body dla wszystkich szkieł? Jak dodamy do tego jeszcze kierunek ruchu to robi się ciekawie. Dlatego np Canon 70-300 f/4-5,6 IS USM ma tryb mode 1 i 2.

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Canon nie ma lustra ze stabilizacja w puszce. Zamiast stabilizacji można użyć statywu, nawet fotografując ruchome obiekty takie jak np. ptaki. Robiąc z ręki warto poćwiczyć, bo da się zejść z czasem dość sporo. Na koniec podnieść ISO i ustawić przysłonę na jak największy otwór (w miarę możliwości porządanej głębi ostrości)
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Pełne uzależnienie

Logicznie myśląc to nie wiem, czy da się to dobrze zoptymalizować w body dla wszystkich szkieł?
    Olympus ma stabilizację we wszystkich osiach... Wszystko się da...

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    ... i jeszcze dla każdej ogniskowej działa... oraz na szkłach manualnych... również można przełączyć stabilizację między trybem 1,2 a 3...
    (

Coś już napisał
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Zgadza się,olympus i sony posiadają stabilizację korpusu,dlatego też zastanawiałem się nad zmianą systemu. 400d to moja pierwsza lustrzanka(do tej pory kodak 812 is) a wybrałem go na podstawie testu porównawczego na optycznie.pl,gdzie wypadł lepiej od d3000 i a200 oraz informacji na temat jakości matrycy w canonach-są najlepsze. Mimo tego po kolejnych nieudanych zdjęciach zaczęły nachodzić mnie wątpliwości czy jednak dobrze wybrałem. W sumie zmiana sprzętu lub kupno szkła ze stabilizacją cenowo wychodzi podobnie. Chyba jednak zrujnuję kieszeń na obiektyw. Oglądałem sigmę 50-500,cyka ktoś tym?

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

w moim e-p1 można jaki kol wiek podpiąć obiektyw z każdego systemu tylko trzeba przejściówkę odpowiednia a potem w menu stabilizacji ustawić ogniskową tylko zawsze zastanawiam się jaki ekwiwalent ustawić np. z nikkora 20mm f2,8 20mm czy 40mm, przeważnie ustawiam ogniskowa X2

Dopiero zaczyna

Wydaje mi się, że należy ustawić ogniskową taką jaka jest na obiektywie, bo mnożymy sobie tylko po to, aby mieć porównanie do ogniskowej na pełnej klatce.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że należy ustawić ogniskową taką jaka jest na obiektywie, bo mnożymy sobie tylko po to, aby mieć porównanie do ogniskowej na pełnej klatce.
    Nie, trzeba ustawiać czas na ekwiwalent (gdy obiektyw 200mm w APS-C to powinno się ustawiać na 300mm (lub czas krytyczny 1/300sec))

Trzeba pamiętać, że cały proces składa się z 2 części :
    - rozmycia przy poruszeniu, a więc tylko "fizyka" obiektywu
    - powiększania z rozmiaru klatki do standardowego wydruku.

Gdyby tylko wchodziła w grę "fizyka" obiektywu to oczywiście obiektyw np. 200mm daje takie same efekty na klatce FF i APS-C
    Teraz jednak powiększamy więcej z całej klatki APS-C niż z FF do standardowego rozmiaru wydruku co powoduje większe rozmycie, większą nieostrość, mniejszą GO na wydruku z klatki APS-C.

Dobrym przykładem jest kalkulator GO, w którym "zaszyte są" obie części procesu.
    Dla l=10m, f/5.6, f=200mm
    APS-C EOS 7D -> GO=0,53m
    FF EOS 5D -> GO=0,83m.

Różnica głębi ostrości (0,83m-0,53m) spowodowana jest pogorszeniem ostrości którą daje obiektyw poprzez różną wielkość powiększania do tego samego rozmiaru.
    Poruszenie także "będzie większe" na więcej powiększonym obrazie.

To jest prawda z ery analogu, filmu, powiększalnika itd., jako-tako sprawdza się w erze matryc pikselowych.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    W EOS 5D3 radzę sobie w ten sposób, że :
    - w Av mam ustawiony zakres ISO na A (automatyczny)
    - w Nastawy czułości ISO, Automatyczny zakres ISO ustawiam np. gdy obiektyw bez IS na 12800 a z IS na 3200
    - Av ustawiam na 5,6

Teraz, gdy trudne warunki oświetlenia przy IS nie może automatyka ustawić ISO powyżej 3200 i obniża czasy poniżej "bezpiecznych" dla danej ogniskowej co daje szanse wykazania się stabilizacji. Trzeba tylko pamiętać, aby po wciśnięciu spust "do połowy" odczekać 1s, dać szansę stabilizacji zadziałać.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-07-2013 o 04:42

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów