Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 1d markIII duzy przebieg lub co ;)

Dopiero zaczyna

Domyślnie 1d markIII duzy przebieg lub co ;)

Witam wszystkich forumowiczów w swoim pierwszym poscie.

Fotografia amatorska (dopiero 3 lata w temacie i raczej daleko od błyskotliwego talentu )) )
    - rajdy moto/samochodowe - 50%
    - portretówki - 20%
    - koncerty (wewnątrz) - 20%
    - gory - 10%

obecna puszka 1000d już jest za "ciasna" i chciałbym się przesiąść na coś lepszego.
    Budżet max 5k zł

Niestety nagrzałem sie strasznie na 1d MARK III (miaem w rece widzialem przepaść jakościowa).
    Czy jest sens kupować taki aparat z przebiegiem 220k pstrykniec za okolo 4,5k? (od zawodowego fotografa. Slady uzytkowania wskazuja na czesty statyw)

czy też ktoś z Forumowiczów może pokazać inne możliwości.

Z góry dziekuje za poświęcony czas

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: 1d markIII duzy przebieg lub co ;)

Puszka za 4500 a szkło? Zostanie ci 500 a to mało dość... No w każdym razie możesz pomyśleć o 5d-1 i jakimś porządnym szkiełku. Tylko czy do rajdów to by trzeba było zapytać fachowca, pewnie szybkostrzelność jest dla ciebie ważna przy takich zdjęciach? Jeśli tak to 5d raczej demonem prędkości nie jest, ale do pozostałych zajęć o których pisałeś jak najbardziej ff z dobrym szkłem da ci spory przeskok jakościowy. Co do wyboru obiektywu to na pewno wypowie się tu ktoś bardziej doświadczony i coś poradzi.

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

a może w tej cenie lepiej poszukać 5dII? no i pomyśl o szkle... no chyba że już masz
    ebe ebe

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ja szukałbym 7d

Dopiero zaczyna

najczęściej używane szklo na chwile obecna to Sigma 50-500 mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM. Jak na moje potrzeby daje rade. Bardziej chodziło mi o to czy tak "wypstykana" migawka jest warta zachodu w tej cenie. Jak wspomnailem sprzedajacy jest zawodowym fotografem a z ogledzin wynika ze szanowal. Zuzycie glownie przy mocowaniu statywu. Wiem ze do tego sie nie wejdzie ale moze ktos mial jakies doswiadczenia ktore pomoga mi wstepnie ocenic zywotnosc tych jedynek. Znalazlem na forum ze ktos ma 340k i dalej pstryka bez problemow.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez swi3ty Zobacz posta
    najczęściej używane szklo na chwile obecna to Sigma 50-500 mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM. Jak na moje potrzeby daje rade. Bardziej chodziło mi o to czy tak "wypstykana" migawka jest warta zachodu w tej cenie. Jak wspomnailem sprzedajacy jest zawodowym fotografem a z ogledzin wynika ze szanowal. Zuzycie glownie przy mocowaniu statywu. Wiem ze do tego sie nie wejdzie ale moze ktos mial jakies doswiadczenia ktore pomoga mi wstepnie ocenic zywotnosc tych jedynek. Znalazlem na forum ze ktos ma 340k i dalej pstryka bez problemow.
    Zastanowilbym sie ile zdjec rocznie robisz. Po co doplacac extra za wymianę migawki np. po roku. Wspomniałeś o rajdach, może jednak dozbierać do mark iv?
    4500 moim zdaniem to dużo jak na taki przebieg. Jestem przekonany, że znajdziesz mkiii z mniejszym przebiegiem za tą cenę. Ewentualnie szukaj za granicą.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta
    a może w tej cenie lepiej poszukać 5dII? no i pomyśl o szkle... no chyba że już masz
    Na rajdy imho 5dii to niezbyt dobry pomysł ze względu na af, choć próbować można.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Dopiero zaczyna

byłem użytkownikiem 1d mark III przez 2 lata, więc coś mogę powiedzieć na ten temat: jeżeli nie potrzebujesz większej rozdzielczości i filmów, a lcd ze słabą rozdzielczością cię nie razi bez wahania kupuj, ale nie ten zajeżdżony egzemplarz, ale coś w lepszym stanie. Z tego co ostatnio oglądałem w internecie mają np. 2 body na stronie interfoto. Według mnie 1dmark III prosto z puszki daje lepsze jakościowo zdjęcia niż 1Dmark IV(ocena subiektywna ale wiem to, bo takowy też posiadam). 1 D mark III szumi mniej niż 1 d mark IV do 1600 iso, prędkość zdjęć praktycznie ta sama, z tym, że w marku IV jest lepszy autofocus i obsługa szybszych kart. Generalnie wydaje mi się, że nie będziesz żałował wyboru. Poza tym crop 1,3 ma swoje zalety przy wszelkich obiektywach tele. Przyznaję, że na pełnej klatce bokeh jest ładniejszy,ale: 5D mark II ma fatalny autofocus, i słaby tryb seryjny zdjęć, a 5d mark III (6 klatek na sekundę) kosztuje tyle, co używany 1D mark IV (10 klatek na sekundę). Aha jeszcze jedno na baterii oryginalnej 1d mark III robi około 2200 zdjęć.

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

uu sorry, nie doczytałem. 5dii oczywiście odpada. 7d byłby niezłym wyborem, ale wiadomo, jakości takiej nie da, jak 1.3 bądź ff... ale za to za 4.500 masz prawie nówkę, jeśli nawet nie nówkę.
    ebe ebe

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Po pierwsze, nie wiem po co do sportu proponuje ktoś 5'tki :P , jasne, że się da 5d classic nawet robić repo rajdowe. Jednakże skoro portret 20% czasu to skupiamy się na dobrym autofocusie. Tutaj mark III + pancerność i autofocus jedynki jest na wielki + .
    Masz do tej jedynki dwie alternatywy, warto się zastanowić :
    1. 7D używany ~~3200 zł , nowy 4400 zł
    2. 70D (autofocus z 7D) nowy 4400 zł jednakże kilka udogodnień więcej.

Proponuję, poszukać z dobrym przebiegiem na spokojnie 1dmIII poza wyświetlaczem odczujesz same pozytywy. Jeżeli jest duże parcie to 7D używane, a spokojnie dozbierasz sobie w przyszłości na 1D , bądź jakiejś jasne tele. Ewentualnie w sierpniu 70D zakupić.

P.S. tutaj masz statystyki trwałości migawki 1Ds m3 ale zawsze:
    canon eos 1dsmkiii | Camera Shutter Life Database
    Ostatnio edytowane przez ketras ; 27-07-2013 o 01:45
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów