byłem użytkownikiem 1d mark III przez 2 lata, więc coś mogę powiedzieć na ten temat: jeżeli nie potrzebujesz większej rozdzielczości i filmów, a lcd ze słabą rozdzielczością cię nie razi bez wahania kupuj, ale nie ten zajeżdżony egzemplarz, ale coś w lepszym stanie. Z tego co ostatnio oglądałem w internecie mają np. 2 body na stronie interfoto. Według mnie 1dmark III prosto z puszki daje lepsze jakościowo zdjęcia niż 1Dmark IV(ocena subiektywna ale wiem to, bo takowy też posiadam). 1 D mark III szumi mniej niż 1 d mark IV do 1600 iso, prędkość zdjęć praktycznie ta sama, z tym, że w marku IV jest lepszy autofocus i obsługa szybszych kart. Generalnie wydaje mi się, że nie będziesz żałował wyboru. Poza tym crop 1,3 ma swoje zalety przy wszelkich obiektywach tele. Przyznaję, że na pełnej klatce bokeh jest ładniejszy,ale: 5D mark II ma fatalny autofocus, i słaby tryb seryjny zdjęć, a 5d mark III (6 klatek na sekundę) kosztuje tyle, co używany 1D mark IV (10 klatek na sekundę). Aha jeszcze jedno na baterii oryginalnej 1d mark III robi około 2200 zdjęć.