Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Lampa błyskowa w pochmurny dzień

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: Lampa błyskowa w pochmurny dzień

To zdjęcie to świetny przykład jak można zepsuć dobry temat.
    Przepalone niebo ,brak odcięcia tematu od otoczenia, centralne umieszczenie obiektu i to o zgrozo mając do dyspozycji lampę.
    A wystarczyło przyciemnić zastane o 1,5 EV i zdziwił byś się pewnie jak wyraziste masz otoczenie. Jeszcze ciekawiej było by przy -3EV ale wtedy trzeba lampę(silną niestety) ustawić tak by nie oświetlała przedplanu.Przesuwając budkę do prawej strony kadru dałbyś miejsce na spojrzenie dla postaci i nadał temu wyrazu zaś różnice w oświetleniu planu nadały by sensu całej scenie i wydobyły by na wierzch tą lekką dramaturgię postaci.

"Miałeś w ręku złoty róg" ale nie udało Ci się zagrać. ratowanie się teraz obróbką będzie trudne a efekty żałosne, lepiej więc zrobić to raz jeszcze ale prawidłowo tak z premedytacją wykorzystując bezlitośnie wszystkie atuty sprzętu i... wtedy dziadek może se pogadać.

Coś już napisał Awatar Wielebny

Tak jak pisałem wcześniej jestem amatorem i jeszcze wiele gofrów będę musiał zjeść zanim czegoś się nauczę. Poza tym nie ma co piany bić o ciasny kadr i wycentrowany obiekt gdyż to jest jedno zdjęcie z kilku opcji a moje pytanie dotyczy jak należy robić zdjęcia w takim świetle i twoja uwaga o zmniejszeniu ekspozycji o 1,5 EV jest dla mnie relewantna.

Jak już bardzo chcesz to zamieszczam inne ujęcie ale nie ma sensu akurat tego aspektu analizować.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Wielebny Zobacz posta
    Tak jak pisałem wcześniej jestem amatorem i jeszcze wiele gofrów będę musiał zjeść zanim czegoś się nauczę.
    Jedząc gofry skieruj swój wzrok w jedną z książek traktujących o lampach błyskowych a w sporych ilościach dostępnych w EMPiKu. Pozycje typu "Lampy błyskowe bez tajemnic", "Lampy błyskowe w praktyce" czy "Z pamiętnika lampy błyskowej" uważam osobiście za zbyt przereklamowane, ale lepiej wydać te kilka dych niż się przekopywać przez forum.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uprawnienia umieszczania postów