Sęk w tym by nie było żadnych ograniczeń w stosunku do lamp dedykwoanych do danego systemu.
Kostki tego nie zapewniały. Gdyby jednak do tego wrócono i zapewniano także wymianę firmware pod dany system (Metz ma w lampach stosowny port USB). Może Sigma Metza zainspiruje?
Ja jestem ogólnie za uniwersalnym, otwartym systemem, gdzie użytkownik zmienia sobie producenta wg wyboru, bez wielkich kosztów finansowych. Teraz, gdy każdy stosuje własny bagnet, wejście w jeden system przewiduje kary finansowe przy próbie wyjścia z niego (straty przy wymianie optyki i lamp). To gorzej niż umowy na czas określony z operatorem komórkowym.
Stąd pomysł Sigmy mi się podoba - krok w dobrym kierunku. Dla małego procenta amatorów (ptasiarze) może być rzeczywistym uwolnieniem się od kajdanów jednego słusznego systemu mocowania.
Podoba mi się też idea otwartych systemów. Na chwilę obecną micro43 jest najbardziej otwartym systemem, gdzie można już realnie wybierać pomiędzy producentami body, filozofiami producenta i technologiami matryc. W tej chwili realnie mamy do wyboru body:
- Pansonica (z matrycami "made in Panasonic")
- Olympusa (z matrycami "made in Sony")
- Blackmagic - body do filmowania, z jeszcze inną technologią matryc, producentem matryc jest firma CMOSIS (podobno jest dwóch różnych dostawców, inny do modelu Cinema Camera, inny do Pocket Cinema Camera)
Do tego jeszcze w 2014 mamy szansę (wg zapowiedzi, prezentowanych prototypów) na kolejnego producenta body, ze znaczkiem "Kodak".
W świecie bezlusterkowców jest szansa na naprawdę otwarty system.