Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: Obal system razem z SIGMA

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Obal system razem z SIGMA

Jak to się mówi, pożyjemy zobaczymy co z tego wyjdzie Jest to sprawa przyszłości i to raczej nie takiej najbliższej. Raz że na razie za mało obiektywów jest objętych tą ofertą, dwa obecni ptasiarze raczej już mają jakąś długą lufę i z powodów które opisałeś nie będą jej sprzedawać i zmieniać na Sigmę jak już się jakaś pojawi. Ktoś kto będzie budował zestaw od podstaw faktycznie może się skusić na taką propozycję i w miarę bezbolesną zmianę systemu. Ale moim zdaniem to będą pojedyncze przypadki. Pentax wypuścił rewelacyjnego, taniego pełnoklatkowca? To nie znaczy że od razu sprzedaję wszystko co mam canonowskiego, kupuję tą puszkę i przerabiam bagnet w Sigmie. Raczej poczekam czym odpowie Canon
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Pentax wypuścił rewelacyjnego, taniego pełnoklatkowca? To nie znaczy że od razu sprzedaję wszystko co mam canonowskiego, kupuję tą puszkę i przerabiam bagnet w Sigmie. Raczej poczekam czym odpowie Canon
    Sprzęt się naturalnie starzeje.
    Mam jakieś body, wyszły 2 następne generacje, technologia poszła do przodu - stwierdzam że przydałoby się wymienić na nowsze.
    Dziś Canon z technologią matryc depcze w miejscu, jeśli porównamy do tego co oferują matryce produkowane przez Sony czy Fuji. Matryce Sony używają dziś Nikon, Pentax, Olympus no i samo Sony - w testach DxOMark wszystkie nowe matryce wypadają lepiej od canonowskich. Być może Canon na to odpowie, ale od kilku lat jakoś nie potrafi. A i Fuji technologią matryc jest równie dobre (jak nie lepsze) od Sony.
    W takiej sytuacji - używając lufy Sigmy, mogę rozważać każde body DSLR - Canona, Nikona, Sony, Pentaxa - bez wielkiego bólu.

Podobnie gdy na przykład body się zepsuje po gwarancji i naprawa jest nieopłacalna.
    Gdy body ktoś ukradnie (300-800/5.6 ze względu na gabaryty nie zabrał).
    Albo gdy konkurencja robi tak rewelacyjne body że bardzo, bardzo chcę je mieć.

Mając Sigmy z wymiennym bagnetem po prostu pozbywam się kotwicy pt. "system".
    Przy każdym zakupie body mogę wybierać dowolnie, nie kalkulując wielkich strat finansowych.
    Z uwagi na ceny przezbrojenia dotyczy to głównie długolufowych fotografów.
    Przy tańszych obiektywach nie jest też tak źle, bo ceny przezbrojenia spadają przy tańszych seriach obiektywów. Czasem ekonomicznie mogą być na krzyść, a czasem mogą się zrównać z opcją sprzedaży używanych i zakupu używanych pod nowy bagnet. A mimo to pozostaje mniej zachodu. A jak wysyłamy jeden obiektyw do przezbrojenia, to w tej samej paczce mogą pójść i trzy.

Jeszcze Metz powinien zaproponować coś podobnego dla lamp. Wymienne stopki i zmiana firmare. Tu powinno być znacznie taniej.

Skoro Sigma sukcesywnie będzie odwieżała swoje obiektywy do opcji wymiennej, to można też sobie sukcesywnie wymianiać systemową szkalrnię. Choćby 35/1.4 od Sigmy wydaje się ciekawsze optycznie (nie wiem tylko czy obejmuje go seria Art). Jeśli ktoś jednak decyduje się na ptasiarstwo i odkłada na Canona 500/4, to może zastanowi się nad Sigmą gdy wypuści ona odnowioną wersję 500/4.5 czy inną długą lufę? Zamaist 100-400L możę 120-300/2.8? Drożej, ale bardziej perspektywicznie, a i telekonwenter można przypiąć do f/2.8.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    ...Matryce Sony używają dziś Nikon, Pentax, Olympus no i samo Sony - w testach DxOMark wszystkie nowe matryce wypadają lepiej od canonowskich...
    Nie wiem na czym polega sekret matryc sony w testach DxO. Może na tym samym co sekret vizira?

Sekret VIZIRA - YouTube
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Jeszcze Metz powinien zaproponować coś podobnego dla lamp. Wymienne stopki i zmiana firmare. Tu powinno być znacznie taniej.
    Już było i zrezygnował z tego. System kostek SCA, choćby w modelach Metz 40 MZ-x czy 54 MZ-x
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Już było i zrezygnował z tego. System kostek SCA, choćby w modelach Metz 40 MZ-x czy 54 MZ-x
    Sęk w tym by nie było żadnych ograniczeń w stosunku do lamp dedykwoanych do danego systemu.
    Kostki tego nie zapewniały. Gdyby jednak do tego wrócono i zapewniano także wymianę firmware pod dany system (Metz ma w lampach stosowny port USB). Może Sigma Metza zainspiruje?

Ja jestem ogólnie za uniwersalnym, otwartym systemem, gdzie użytkownik zmienia sobie producenta wg wyboru, bez wielkich kosztów finansowych. Teraz, gdy każdy stosuje własny bagnet, wejście w jeden system przewiduje kary finansowe przy próbie wyjścia z niego (straty przy wymianie optyki i lamp). To gorzej niż umowy na czas określony z operatorem komórkowym.

Stąd pomysł Sigmy mi się podoba - krok w dobrym kierunku. Dla małego procenta amatorów (ptasiarze) może być rzeczywistym uwolnieniem się od kajdanów jednego słusznego systemu mocowania.

Podoba mi się też idea otwartych systemów. Na chwilę obecną micro43 jest najbardziej otwartym systemem, gdzie można już realnie wybierać pomiędzy producentami body, filozofiami producenta i technologiami matryc. W tej chwili realnie mamy do wyboru body:
    - Pansonica (z matrycami "made in Panasonic")
    - Olympusa (z matrycami "made in Sony")
    - Blackmagic - body do filmowania, z jeszcze inną technologią matryc, producentem matryc jest firma CMOSIS (podobno jest dwóch różnych dostawców, inny do modelu Cinema Camera, inny do Pocket Cinema Camera)
    Do tego jeszcze w 2014 mamy szansę (wg zapowiedzi, prezentowanych prototypów) na kolejnego producenta body, ze znaczkiem "Kodak".
    W świecie bezlusterkowców jest szansa na naprawdę otwarty system.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Tak myślałem,że zaraz coś będzie o m43. Jeszcze tylko brakuje obligatoryjnej listy obiektywów

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Tak myślałem,że zaraz coś będzie o m43. Jeszcze tylko brakuje obligatoryjnej listy obiektywów
    Jak Sony zrobi otwarty system FF-bezlusterkowców, to podpisuję się pod nim oboma rękami. Wszyscy inni (prócz micro43) gorliwie trzymają się swoich bagnetów, a jak mają szansę na stworzenie czegoś wspólnie, to i tak każdy struga swój zamknięty system. Ostatnio powstało trochę nowych systemów - po micro43 - NEX, Fuji, Samsung, Canon M - mimo tego samego cropa nie dogadali się i każdy ma swój, odmienny bagnet. Nikon też stworzył swój pod cropa x2,7. Sigma jeśli przerobi swoje DP na bezlusterkowce to pewnie też wystruga swój.

Teraz ma szansę powstać nowy bagnet - bo plotki o bezlusterkowcu FF od Sony się powtarzają, ale pewnie też będzie to zamknięty system z aparatami droższymi od Sony RX1R.
    Szkoda...

Jak UE zmusiłą producentów komórek do ujednolicenia standardu ładowarek, to użytkownicy tylko na tym zyskali. A latami każdy klecił swoje, odmienne wtyczki, a dziś mogę tą samą ładowarką podładować Samsunga na Androidzie, Nokię na Windows Phone, Motorollę czy innego HTC.
    Chciałbym kiedyś ten sam obiektyw móc przypiąć do body dowolnego producenta którego sobie wybiorę, a za 3 lata znów do innego.

Sigma zrobiła krok w tą stronę, choć lepsze byłoby porozumienie producentów co do jednolitego standardu. Użytkownicy tylko by na tym skorzystali i ceny by spadły.

Bywalec PLUS member Awatar Veox
    Miasto
    Kraków

9 New Sigma Lenses Rumored for 2014

Ulala! Sigma 24 f/1.4 , 135mm f/1.8 ze stabilizacją i ten zoom 24-70 f/2(!) również ze stabilizacją ... ojj będzie się działo. Jak będą tak udane jak 35 1.4 to będzie duży krok do przodu.
    Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Mam nadzieję, że się mylę, ale to jest wishlista. A z tele to osobiście wolałbym 400f5.6OS lub 500f5.6OS te zaproponowane za duże jak dla mnie

Pełne uzależnienie

Sigma 135mm f/1.8 DG OS
    Sigma 50mm f/1.4
    Ja chcę. Lepsza 50...

Sigma 500mm f/4 OS
    Sigma 600mm f/4 OS
    Ciekawe jakie będą ceny. Ale 5.6 znalazły by pewnie sporo chętnych wśród zaawansowanych amatorów. 4 mogą być za drogie i za duże. Ale zobaczymy. Nawet jeżeli wyjdzie połowa tych szkieł to i tak będzie to więcej fajnych szkiełek niż Canon i Nikon wypuścili razem w ciągu ostatnich kilku lat.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów