Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Zamiana Tamrona 28-75 na Canona 24-105

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Cenowo wychodzi mniej wiecej to samo - 2ga opcja moze mniej wygdna, ale swietnie sie nada do fotografii w kiepskich warunkach oswietleniowych.
    Przecież IS w 24-105 działa na co najmniej 3 działki, więc podobnie się sprawuje w kiepskim oświetleniu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Przecież IS w 24-105 działa na co najmniej 3 działki, więc podobnie się sprawuje w kiepskim oświetleniu.
    Tomek, od kiedy to IS jest ekwiwalentem jaśniejszego obiektywu?
    Poza tym przy bardzo słabym świetle AF w przy f4 może już ślepnąć a przy 1,4 jeszcze daawać radę...:

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Tomku, nie chodzi o to ze ja porusze zdjecie.. przy optyce 2.8 lub jasniejszej bede mial duzo krotszy czas migawki dzieki ktoremu uda mi sie zamrozic ruch.. stabilizacja zapobiegnie jedynie ruchom samego aparatu - a co z tym co jest fotografowane? Pozostaje tez pytanie o zakres dzialania systemu AF przy ciemniejszej optyce. Canon 24-105 moze nie ustawic ostrosci gdyz bedzie mu zbyt ciemno.. i juz pomijam fakt iz przy obiektywach ciemniejszych niz 2,8 srodkowy czujnik AF nie dziala jako krzyzowy.

17-55/2.8IS wydaje sie byc naprawde ciekawy, ale nie dla kogos kto chcial by przesiasc sie na pelna klatke - zbyt duzo strace sprzedajac go pozniej.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sam nie wiem co jest lepsze - 24-105L czy 28-75 Tamrona.. Jezeli zdecyduje sie znow na Canona to bede musial wziac cos ultra szerokiego i do tego standardowy zoom.. i w zasadzie wybor wyglada tak:

* Tokina 12-24 + Canon 24-105
    lub
    * Tokina 12-24 + Sigma 30/1.4 + Canon 50/1.4 + Canon 85/1.8
    Czyli jesli zdecydujesz sie znow na Canona to na pewno bedzie to body z matryca APS-C ? Bo Sigma 30 1.4 ...

Cytat Zamieszczone przez tomurbanowicz
    To wychodzi już, że Tamron nie jest już taki cacy? ;-)
    Wiecznie jest cacy. Ja go nadal i zawsze bede chwalic za najlepszy stosunek jakosc/cena.
    Ale... zalezy od potrzeb. Ja f 2.8 w zoomie o tym zakresie do swoich potrzeb nie potrzebowalem a teraz tym bardziej nie potrzebuje takiej jasnosci (vide jasne stalki). Po naprawde wielu zdjeciach zrobionych Tamronem w ciagu ponad dwoch lat poczulem ze potrzebuje f4 o dobrej jakosci (zdjecia na forum z 24-105 mnie przekonaly 8) ) , IS, AF szybszego niz Tamron. Dodatkowe 30mm to mily bonus 8) .

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Czyli jesli zdecydujesz sie znow na Canona to na pewno bedzie to body z matryca APS-C ? Bo Sigma 30 1.4 ...
    zgadza sie, ze to crop - ale napewno latwiej bedzie mi sprzedac obiektyw za taka cene niz 17-55 za 3x tyle

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zgadza sie, ze to crop - ale napewno latwiej bedzie mi sprzedac obiektyw za taka cene niz 17-55 za 3x tyle
    A juz myslalem ze wyciagne od ciebie jakiez to body z cropem planujesz kupic

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

kupilem dzis 20tke, zdaje sie w dosc atrakcyjnej cenie

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów