Przecież IS w 24-105 działa na co najmniej 3 działki, więc podobnie się sprawuje w kiepskim oświetleniu.Zamieszczone przez Czacha
Tomek, od kiedy to IS jest ekwiwalentem jaśniejszego obiektywu?Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Poza tym przy bardzo słabym świetle AF w przy f4 może już ślepnąć a przy 1,4 jeszcze daawać radę...:
Tomku, nie chodzi o to ze ja porusze zdjecie.. przy optyce 2.8 lub jasniejszej bede mial duzo krotszy czas migawki dzieki ktoremu uda mi sie zamrozic ruch.. stabilizacja zapobiegnie jedynie ruchom samego aparatu - a co z tym co jest fotografowane?Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Pozostaje tez pytanie o zakres dzialania systemu AF przy ciemniejszej optyce. Canon 24-105 moze nie ustawic ostrosci gdyz bedzie mu zbyt ciemno.. i juz pomijam fakt iz przy obiektywach ciemniejszych niz 2,8 srodkowy czujnik AF nie dziala jako krzyzowy.
17-55/2.8IS wydaje sie byc naprawde ciekawy, ale nie dla kogos kto chcial by przesiasc sie na pelna klatke - zbyt duzo strace sprzedajac go pozniej.
Czyli jesli zdecydujesz sie znow na Canona to na pewno bedzie to body z matryca APS-C ? Bo Sigma 30 1.4 ...Zamieszczone przez Czacha
Wiecznie jest cacy. Ja go nadal i zawsze bede chwalic za najlepszy stosunek jakosc/cena.Zamieszczone przez tomurbanowicz
Ale... zalezy od potrzeb. Ja f 2.8 w zoomie o tym zakresie do swoich potrzeb nie potrzebowalem a teraz tym bardziej nie potrzebuje takiej jasnosci (vide jasne stalki). Po naprawde wielu zdjeciach zrobionych Tamronem w ciagu ponad dwoch lat poczulem ze potrzebuje f4 o dobrej jakosci (zdjecia na forum z 24-105 mnie przekonaly 8) ) , IS, AF szybszego niz Tamron. Dodatkowe 30mm to mily bonus 8) .
zgadza sie, ze to crop - ale napewno latwiej bedzie mi sprzedac obiektyw za taka cene niz 17-55 za 3x tyleZamieszczone przez Vitez
A juz myslalem ze wyciagne od ciebie jakiez to body z cropem planujesz kupicZamieszczone przez Czacha
![]()
kupilem dzis 20tke, zdaje sie w dosc atrakcyjnej cenie