Witam mam pytanie jak długo można naświetlać zdjęcie aby matryca nie poszła , mój aparat to C 50D ???
Witam mam pytanie jak długo można naświetlać zdjęcie aby matryca nie poszła , mój aparat to C 50D ???
tyle na ile bateria starczy.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
jaś - wystarczy wyłączyć ten shit, przełączyć sie na RAW i lecimy![]()
ebe ebe
ja też robie w rawach a najdłużej robiłem zdjęcie 20min a zastanawiam się czy nie ma czegoś takiego że matryca poleci przy jakimś dłuższym czasie np kilku godzin .
nie wiem, robiłem 45 minut najdłużej, widziałem kiedyś posty na forum o tym że długotrwałe używanie lustrzanki do filmowania nie wpływa najlepiej na matrycę, jeśli możesz składać pojedyncze zdjęcia to najczęściej osiągniesz lepszą jakość składając, jeśli nie możesz składać to pozostaje ci spróbować, pewnie z zasilaniem w gripie kilka godzin wytrzyma, trochę nowsze (od 50D) aparaty informują o przegrzaniu matrycy podczas filmowania, ale nigdy nie czytałem żeby informowały podczas zwykłego zdjęcia, co chcesz założyć na obiektyw? - dwa bigstopperybo jeden nawet w nocy na kilka godzin może nie starczyć.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Długotrwałe naświetlanie w tym filmowanie szkodzi przetwornikowi.
postanowiłem spróbować złożyć z kilkudziesięciu zdjęć ruch gwiazd i teraz dostrzegam kilka czerwonych "gorących pikseli) czym może być to spowodowane ??? czasy naświetlania ok 3 min miałem
ebe ebe