Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Karty SD...

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Karty SD...

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    z ciekawości...
    ile kart ci się zepsuło/rozkleiło/itp/itd
    bo idąc tym tokiem rozumowania to lepiej nie robić zdjęć w ogóle bo -dyski na kompie padają , serwer tez może wylecieć w kosmos
    z mojej ponad 10 letniej zabawy z cyfrówkami, uszkodzone/zepsute karty=0
    A jakie to ma znaczenie? W wielu książkach, czy też poradnikach o tym piszą.
    A tak dokładnie to nie miałem problemu (jeszcze), a ważne dla mnie foty, trzymam na 3 różnych dyskach (fizycznych).

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Czy to wersja 30MB/s? Ostatnio ktoś także narzekał tu na nią na forum.

Ta sama. Zwykle taka szaro-czerwona.

Cytat Zamieszczone przez forts Zobacz posta
    Podróbki są dobre ale zależy jakie się trafi. Moja Chine Elite pro 8GB pracuje do dziś
    Ale to nie jest podróbka.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A tak dokładnie to nie miałem problemu (jeszcze), a ważne dla mnie foty, trzymam na 3 różnych dyskach (fizycznych).
    Co do składowania tej rosnacej kulki (wiadomo czego) która toczę jak pewien żuczek, to też mam kilka kopii na kilku dyskach twardych, i jeszcze na DVD i jeszcze na Blueray. I staram się trzymać kopię np. w pracy albo i w samochodzie jak wyjeżdżam, bo jak się spali dom to nawet 20 kopii nie pomoże. Tego ubezpieczenie nie zrefunduje.

Jeśli chodzi o karty, to o wiele ważniejsze jest opracowanie systemu ich przechowywania i obchodzenia się przed zrzutem na dysk. Łamanie kart, upychanie byle gdzie i ciagłe przekładanie jest w ogóle niedopuszczalne przy poważnym podejściu, bez względu na intensywność pracy. To jest po prostu niedbałość albo naiwność. Mimo gadki reklamowej, to jest tylko kawałek plastyku z chipami w środku.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    ciekawiło mnie dlaczego polecasz takie a nie inne rozwiązanie... i okazuje się ze przekazujesz zwykle urban legends
    tylko czemu maja służyć takie rady??? twojemu dobremu samopoczuciu?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ciekawiło mnie dlaczego polecasz takie a nie inne rozwiązanie... i okazuje się ze przekazujesz zwykle urban legends
    tylko czemu maja służyć takie rady??? twojemu dobremu samopoczuciu?
    Urabn legends? To pojęcie chyba tu nie pasuje.
    Samopoczucie mam dobre, ale dziękuję.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    No to fakt, przy prawdziwie intensywnej profesjonalnej robocie to aż iskry i drzazgi z kart pamięci leca...
    Może gdyby jednak używać większych pojemności, nie żonglowć tak tymi kartami, i nie upychać po kieszeniach to by było mniej drzazg..
    Myślę, że jest różnica w eksploatacji karty pomiędzy używaniem na wakacjach i robieniu przez tydzień 400 zdjęć i parę razy w roku u cioci na imieninach, a np. kilkukrotnie powtórzonym w ciągu dnia cyklem nagrywania video non-stop do zapełnienia karty i zgrywania (i tak w kółko przez kilka godzin).

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Myślę, że jest różnica w eksploatacji karty pomiędzy używaniem na wakacjach i robieniu przez tydzień 400 zdjęć i parę razy w roku u cioci na imieninach, a np. kilkukrotnie powtórzonym w ciągu dnia cyklem nagrywania video non-stop do zapełnienia karty i zgrywania (i tak w kółko przez kilka godzin).
    Oczywiście, że jest różnica. Ja tylko zachęcam do używania kart pamięci w sposób profesjonalny, jeżeli się pracuje z intensywnościa profesjonalna. Czyli, jeżeli nagrywasz dziesięć albo pięćdziesiat razy tyle co amator, to używaj dziesieć razy tyle kart. Używaj większych pojemności i nie nagrywaj do zapełnienia karty, po to jest proszenie się o kłopoty. Im mniej zman kart tym mniej pośpiechu przy zmianach i można planować z góry co się z ta karta robi. Jak na wojnie, albo w westernie, kto ma pojemniejszy magazynek wygrywa.
    I jeszcze nie bierz nowej karty do żadnej ważnej roboty bez uprzedniego sprawdzenia. Ja nie robié absolutnie żadnych operacji na kartach w czytniku komputerowym poza czytaniem. Dlaczego? Bo nie.

Ciekawy wątek się urodził. Też się podzielę.
    Osobiście, mam zaufanie do Kongstona. Ostatnio qpiłem 32GB Class 10 UHS1 w wersji Prof i nie mam żadnych problemów. POdczas pracy, wyjmując kartę do backupu wkładam do kompa, zrzucam i powróc do body. Zanim nie zamknę całego zlecenia nie kasuję materiału z kart i backupów (przy video może to być problem - fakt).
    A jeśli zbliżam się do zapełnienia kart, zapasową czysta mam na chwilę (10 min-30 min) w kieszeni spodni w pudełku. To jest elektronika i po to są pudelka, by ich używać. Podbijam kogoś tam z przodu, jak dbasz, tak masz. Złamać kartę - teoretycznie prosta sprawa (to tylko plastyk). Ale przy prawidłowym uzytkowaniu - ciężko o takie zdarzenie (Moim zdaniem). Mam też karty nieco wolniejsze 16GB i też nie miałem problemów.
    Dodam, że zawsze formatuję w aparacie i zawsze "Formatowanie pełne".

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Oczywiście, że jest różnica. Ja tylko zachęcam do używania kart pamięci w sposób profesjonalny, jeżeli się pracuje z intensywnościa profesjonalna. Czyli, jeżeli nagrywasz dziesięć albo pięćdziesiat razy tyle co amator, to używaj dziesieć razy tyle kart. Używaj większych pojemności i nie nagrywaj do zapełnienia karty, po to jest proszenie się o kłopoty. Im mniej zman kart tym mniej pośpiechu przy zmianach i można planować z góry co się z ta karta robi. Jak na wojnie, albo w westernie, kto ma pojemniejszy magazynek wygrywa.
    I jeszcze nie bierz nowej karty do żadnej ważnej roboty bez uprzedniego sprawdzenia. Ja nie robié absolutnie żadnych operacji na kartach w czytniku komputerowym poza czytaniem. Dlaczego? Bo nie.
    Okej, okej. To wszystko wiem. Tylko Twojego poprzedniego posta odebrałem jako szyderę.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów