Cytat Zamieszczone przez grubar Zobacz posta
Zdjęć obejrzeć nie ma po co, bo kuzyn jeszcze nie bardzo umie robić zdjęcia, więc wszystkie rozmyte. Możesz sobie wyobrazić: pierwszy aparat w życiu to 7d i dwie Elki (100 i 300)?!? 100 mu pasuje, 300 nie i chętnie sprzeda za rozsądną cenę. Statywu nie ma, więc wszystko "z łapki" rozmyte. Dwa lata ma obiektyw i niewiele zdjęć do pokazania. A co do robienia zdjęć gazety - to może rozwiniesz, co złego w tym teście? To chyba najprostszy sposób testowania AF jaki znam. Pytałem o sprawdzanie autofokusa, kalibrację obiektywu oraz stukanie, więc bardzo proszę o opinie w tym temacie.
Z tą gazetą to był raczej źart. Jeśli nie masz statywu, to chociaź postaw na czymś stabilnym body i nim nie ruszaj, a migawkę wyzwalaj albo kablem albo timerem. Nie wiem jakie body podpinasz, ale jeśli nie masz mikro regulacji, to zawsze moźesz prosić serwis o regulacje. Jeśli znasz pochodzenie i sa to rozsądne pieniadze, to wątpie by coś było nie w porządku ze szkłem. Zmienisz metodologię, to i rezultaty będą inne.