Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: C EF 300mm f/4 L IS USM - testowanie używanego i pierwsze pytania

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie Odp: C EF 300mm f/4 L IS USM - testowanie używanego i pierwsze pytania

Jeśli sprawdzasz te szkło,zapoznaj się z jego instrukcją.

Zwróć uwagę na stabilizację np. [ IS]ma dwie opcje pracy stabilizatora [mode 1-2].odpowiednio do innych zastosowań.I sprawdż zgodnie z jego opisem.
    Sprawdż na statywie ,bez stabilizacji i z nią.Nie zapomnij stosować wężyka lub pilota.Można użyć samowyzwalacza.Pamiętac o opcji podnoszenia lustra ,bywa przydatna.
    Sprawdż koniecznie z ręki : bez IS, z IS 1 ,oraz z IS2 zgodnie z przeznaczeniem.
    B.ważne jest właściwe ustawienie przełacznika zakresu odległości [1,5 m -nieskończoność.] lub 3,5 m -niesk.].{Imho ustawiłeś niewłaściwie sądząc z opisu.}
    Nie używam słowa test bo nie jesteś w stanie przeprowadzić pełnego testu,ale możesz go znależć w sieci i skorzystać do porównań.
    Zacznij od przeczytania instrukcji ,przeczytania testu, obejrzenia sampli przykładowych, a następnie napisz sobie mały program działania i krok po kroku notując wyniki działaj.Fotki zrób na róznych przysłonach ,najlepiej wszystkich.Odległości z jednego i drugiego zakresu AF.
    To fantastyczne szkło ale wymaga poprawnej obsługi ,jak każdy długoogniskowy współczesny obiektyw.
    No to do roboty...
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 23-07-2013 o 21:35

Domyślnie Odp: C EF 300mm f/4 L IS USM - testowanie używanego i pierwsze pytania

Ten obiektyw powinien ostrzyć od 1,5m. Najlepiej robić test na zewnątrz przy oświetleniu słonecznym pod kątem 45°.
    Narysuj sobie na chodniku białą linię równoległą do kostki (struktury chodnika). Odmierz 2m w linii prostej i ustaw statyw na jakimś podwyższeniu tak, żeby aparat stał 2m nad ziemią.
    Jakość obrazu w body na Standard (nie Auto czy Normalny). Wyzwalanie migawki z pilota lub wężyka spustowego. Jeżeli stabilizacja jest OK to wystarczy czas 1/100s. Tryb Manual z f/4.
    Tamronem 70-300 f/4-5,6 VC USD spokojnie robię z czasem 1/20s dla F=300mm. Mam kilka ostrych zdjęć na 1/15s. Znajomy zszedł do 1/8s z wolnej ręki, ale opierał się o drzewo.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Kolegę becekpl uprasza się o złagodzenie tonu wypowiedzi - szczególnie w tym podforum - inaczej się pożegnamy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    nad morzem

Dziękuję za wszystkie porady. Jeśli tylko wygospodaruję dziś trochę czasu, to postaram się porobić trochę zdjęć ze statywu z wężykiem.
    Ostatnio edytowane przez grubar ; 24-07-2013 o 07:32

Przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa. Spece z Foto-Techniki twierdzą, że przy długich teleobiektywach robiąc zdjęcie z krótkim czasem i włączoną stabilizacją możne wystąpić "efekt odbicia".
    Warto więc przetestować obiektyw z włączoną i wyłączoną stabilizacją.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

cobalt możesz podać jakieś źródło gdzie mógłbym poczytać o wspomnianym efekcie lub przestawić sprawę jak dla lamera?
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    cobalt możesz podać jakieś źródło gdzie mógłbym poczytać o wspomnianym efekcie lub przestawić sprawę jak dla lamera?
    Najszybciej wyjaśni Ci ktoś pod numerem (58) 320-11-72

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów