Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Lampa makro MR-14EX z obiektywem fi 62mm

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Lampa makro MR-14EX z obiektywem fi 62mm

Cytat Zamieszczone przez Quapcio Zobacz posta
    Czasem 30 cm, czasem podniebienie stojąc w nogach pacjenta czyli jakieś 170-200.
    Wymagania? Ostry środek kadru, głębia ostrości aby pokazywało +/- 5cm. Kadrowane jest zawsze na środkowe pole AF bez zabawy w artystyczną kompozycję - to ma być dokumentacja a nie okładka.
    Do takich zdjęć poręczniejszy byłby kompakt z zoomem 5-10x posiadający lampę, a nie 50D z podpiętym tamronem 18-270 i MR-14EX. W góry też byłby lepszy.

Najprościej nie zawsze znaczy najlepiej. Pewnych kątów z bliska nie mogę uzyskać ze względu na ryzyko skażenia pola zabiegowego. Niektóre rzeczy chcemy dokumentować z kilku perspektyw by pokazać przestrzenne zróżnicowanie. Zespół doświetla i pracuje także z wykorzystaniem luster, które dla mnie są niedostępne (lusterko fi 30 ciężko jest ustawić inaczej niż własnoręcznie, ja podejść nie mogę).
    Dłuższa ogniskowa, a co za tym idzie większa minimalna odległość ostrzenia ułatwi Ci unikanie skażenia pola operacyjnego. Lusterko musi Ci ustawić w razie potrzeby ktoś z zespołu.

musiałbym nimi wachlować w trakcie...
    IMO nie, wystarczył by Ci jeden obiektyw - ten o dłuższej ogniskowej. 60/2,8 przestał by Ci być do tych celów potrzebny.

E:Zdaje mi się, że będę mógł pożyczyć kilka szkieł od znajomego by sprawdzić, jaki zakres ogniskowych będę potrzebował (i chyba od tego będę musiał zacząć )
    To może pomóc jeśli znajomy ma odpowiednie szkła.
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 21-07-2013 o 14:16

Uprawnienia umieszczania postów