Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Jaki softbox reporterksi+statyw

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Jaki softbox reporterksi+statyw

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    A używa ktoś parasolek "softboxów"?
    Tez mam dwie. Parasolka bardziej rozprasza i zmiękcza światło, za to typowy softbox bardziej je kierunkuje. Pewnie dlatego, że lampa w softboxie błyska na blendę a w parasolce najpierw na odbłyśnik. Zależy co wolisz.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Tez mam dwie. Parasolka bardziej rozprasza i zmiękcza światło, za to typowy softbox bardziej je kierunkuje. Pewnie dlatego, że lampa w softboxie błyska na blendę a w parasolce najpierw na odbłyśnik. Zależy co wolisz.
    Właśnie chyba ten parasolkowy bardziej mi odpowiada... głównie chodzi mi po głowie doświetlanie w plenerze ślubnym jak blenda już nie może

Ja jakoś do tego parasolkowego mam mniejsze przekonanie jako że światło że tak powiem leci wszędzie dookoła a nie jest bardziej ukierunkowane na postać?
    Ktoś ma jakieś testy porównawcze tak z ciekawości?:>

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez KuzynPit Zobacz posta
    Ja jakoś do tego parasolkowego mam mniejsze przekonanie jako że światło że tak powiem leci wszędzie dookoła a nie jest bardziej ukierunkowane na postać?
    Ktoś ma jakieś testy porównawcze tak z ciekawości?:>
    Nie do końca. Jak masz parasolkę nie transparentną, to efekt będzie bardzo podobny do softboxa. A jak masz parasolkę typu softbox czyli z dodatkowym materiałem rozpraszającym to już w domowych warunkach różnicy praktycznie nie zobaczysz. Jak pisałem wcześniej, typowy softbox bardziej kierunkuje światło i ma to znaczenie przy szerokim fotografowaniu. Przy typowych portretach i 3/4 różnicy wielkiej nie zauważysz.
    A co do testów, to mogę kiedyś się pobawić i zrobić parę zdjęć z softboxem i parasolką. Kiedyś też byłem ciekawy i porównywałem, ale różnica jest tak mało widoczna, że od jakiegoś czasu softboxy leżą w szafie a ja robię głównie na parasolkach softboxowych. Dużo szybciej się je rozstawia.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów