Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: [akrobata] Oswajanie Canona 20D

akrobata
    Guest

Domyślnie [akrobata] Oswajanie Canona 20D

Przesiadłem się z pożyczanego Nikona d90 na własnego Canona 20d z myślą o rozwijaniu hobby. To bolało. Starsza konstrukcja i inne "czytanie" parametrów. Nieznajomość sprzętu i dodatkowo malutki ekranik frustrował, tym bardziej po ostatnich doświadczeniach z pełną klatką (C5D). Powoli zaczynam łapać o co chodzi, ale 20-tka długo u mnie raczej nie zabawi, bo będę szukał czegoś nowszego w drodze do pełnej klatki.

Będę wdzięczny za uwagi. Portreciki przy użyciu 50/1.8. Pomagała stara lampa Brauna.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Domyślnie Odp: [akrobata] Oswajanie Canona 20D

Dobrze widzisz światło.
    Jeśli ciągnie Cię do FF, to jak najbardziej. Ale na Twoim miejscu odpuściłbym jakieś stany pośrednie w drodze do pełnej klatki, bo 20D potrafi dać naprawdę piękny obrazek.
    Magentowa dominata na zdjęciach zamierzona?

akrobata
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Dobrze widzisz światło.
    Jeśli ciągnie Cię do FF, to jak najbardziej. Ale na Twoim miejscu odpuściłbym jakieś stany pośrednie w drodze do pełnej klatki, bo 20D potrafi dać naprawdę piękny obrazek.
    Dzięki. Do magenty jakoś mnie tak ciągnie nieodparcie

akrobata
    Guest

. Ale na Twoim miejscu odpuściłbym jakieś stany pośrednie w drodze do pełnej klatki, bo 20D potrafi dać naprawdę piękny obrazek.
    No właśnie, pociągnę temat - nie warto wymienić na 50D? Ten mały ekranik w 20D mnie frustruje, ale może to kwestia przyzwyczajenia?

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

zawsze będzie boleć przesiadka na sprzęt starszej generacji ale do wszytskiego można się przyzwyczaić, gdy ja przesiadałem się z 20 na 650 bardzo bolał mnie mniejszy uchwyt w nowym body a dziś jakby już mniej....
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez akrobata Zobacz posta
    No właśnie, pociągnę temat - nie warto wymienić na 50D? Ten mały ekranik w 20D mnie frustruje, ale może to kwestia przyzwyczajenia?
    Nie wiem, czy warto. Dla mnie nie. Zyskasz na ergonomii, na obrazku wg mnie możesz stracić.
    A byłoby szkoda, bo widzę, że umiesz się posługiwać aparatem.

Z całej cyfrowej stajnii Canona tylko dwa modele dają obrazek, który naprawdę mi się podoba - 5D i 20D. Zanim zaczniesz wymieniać, spróbuj go polubić. Myślę, że się odwdzięczy

Ekranik? No cóż, mam kilka puszek, które wcale nie mają ekranika i nimi też się da robić całkiem fajne zdjęcia.

Miasto
    Kętrzyn

Jak widać na załączonych obrazkach nie trzeba FF aby robić dobre zdjęcia

nie potrzebujesz wyższych czułości/rozdzielczości pozostań przy 20D a jeśli Cię stać to kup FF nie zaszkodzi a coś mi mówi ze będziesz potrafił dobrze wykorzystać to narzędzie.
    6D, 60D, 17-40L f4, 50 f1.4, T70-300 f4-5.6, T17-55 f2.8,

akrobata
    Guest

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    zawsze będzie boleć przesiadka na sprzęt starszej generacji ale do wszytskiego można się przyzwyczaić, gdy ja przesiadałem się z 20 na 650 bardzo bolał mnie mniejszy uchwyt w nowym body a dziś jakby już mniej....
    Z jakiego powodu przesiadłeś się na 650D, jeśli można wiedzieć?

--- Kolejny post ---

...Z całej cyfrowej stajnii Canona tylko dwa modele dają obrazek, który naprawdę mi się podoba - 5D i 20D. Zanim zaczniesz wymieniać, spróbuj go polubić. Myślę, że się odwdzięczy
    Ekranik? No cóż, mam kilka puszek, które wcale nie mają ekranika i nimi też się da robić całkiem fajne zdjęcia.
    No cóż, będę dalej próbował dogadać się z 20-tką, bo powoli pojawiają się zadowalające mnie efekty. Ekranik większy by się przydał, ale tak jak piszesz i bez niego można się obyć. Bardziej doskwiera AF i kiepskie iso. Czytam i się zastanawiam czy przeskoczenie do 50D coś zmieni w tej materii, ale jakoś mało jest głosów za tym ruchem. Może rzeczywiście lepiej inwestować w szkiełka?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mariach Zobacz posta
    Jak widać na załączonych obrazkach nie trzeba FF aby robić dobre zdjęcia

nie potrzebujesz wyższych czułości/rozdzielczości pozostań przy 20D a jeśli Cię stać to kup FF nie zaszkodzi a coś mi mówi ze będziesz potrafił dobrze wykorzystać to narzędzie.
    Dzięki za miłe słowa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

na moje oko, za blisko podchodzisz z tą 50-tką, co daje dość nienaturalny efekt

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez akrobata Zobacz posta
    Z jakiego powodu przesiadłeś się na 650D, jeśli można wiedzieć?
    powód był tylko jeden, za 650d nie zapłaciłem z własnej kieszeni ani grosza natomiast co tu dużo mówić, technologicznie i w kwestii jakości wypluwania zdjęć 650d zjada 20d na śniadanko choć o 20d nigdy nic złego nie napiszę....
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów