Co do dynamiki to zgoda, są matryce przewyższające Canona, i tutaj trick jest tego rodzaju, że nie zależy od rozmiaru matrycy, tzn. nawet kropy mają lepszy zakres niż Canon FF.
Natomiast co do szumów to nie. Tutaj rzecz polega głównie na algorytmach odzumiania i żaden krop nie umywa się do nowszych FF Canona (albo innych matryc FF). Nawet porównujac kropy, ja nie widze wyższości żadnego Pentaxa ani Nikona nad np. 60D. Niestety wygładzanie szumów powoduje wyrażne zmiękczenie i utratę rozdzielczości bez względu na to co różne programy wyliczająją. Tutaj Nikon wydaje się być lepszy on Pentaxa, który po prostu pada na twarz w niektórych warunkach, np. w teście poniżej na czerwonych kawałkach jest gorszy niż wszystko inne. Na samplach z tekstem albo podobnym drobnym detalem widać lepszą rozdzielczość i kontrast Canona.
Najlepszym testem tutaj byłoby sprawdzenie czytelności tekstu na wysokich ISO w różnych kombinacjach kolorów tła i liter. Niestety jedna liczba niekoniecznie to ogarnie, bo może być różnie dla różnych kombinacji. Na podstawie tego co widzę w różnych testach (sam nie sprawdzę, bo nie planuję w najbliższej przyszłości zakupu ani Pentaxa ani Nikona) wygrałby Canon.
Pentax K-5 II Review - Overview
dyskusja zaczyna zmierzać we właściwym kierunku
fotografując koncerty, używam iso 3200 (bez odszumiania), które w 60d jest co najmniej dyskusyjne
ostatnio widziałem fotkę koncertową zrobioną na 8000 iso aparatem 5dMKIII; żeby osiągnąć taki efekt musiałbym użyć 400 iso w m. 60d, co jest niewykonalne
Ten problem będzie wkrótce dotyczyć wielu fotografujących w słabych warunkach oświetleniowych
FF rozwiązuje tę kwestię - można używać i ciemnych (lecz tanich) szkieł typu 70-200/4L, i wysokiego iso
Chyba dobrze kombinuję?
Poza tym denerwują mnie wciąż rosnące ceny szkieł pod APS-C