Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: wyciszenie odgłosu migawki

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie Odp: wyciszenie odgłosu migawki

Ze swojej strony ma również kilka spostrzeżeń, zdecydowanie odgłos migawki straszy zwierzęta jak również ptaki. Wyciszenie body można realizować poprzez maty wygłuszające (stosowałem w 1dII) jak również na szybko owinięcie np. ręcznikiem frotte. Ale nie tylko migawka body płoszy ptaki i zwierzęta ale również praca stabilizacji obiektywu np. w 300/2.8 LIS (nie jest niestety bezgłośna).

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

To jest główny problem w miejscu i czasie gdzie słychać bicie własnego serca. Jeden strzał i wszystko ucieka. Mam nadzieję że 7D II będzie miał tryb cichej migawki.
    Ja generalnie często staram się oswajać zwierzynę z migawką, to znaczy strzelić parę razy jeszcze kiedy jest daleko, plastikowa kaczka koło czatowni też chyba pomaga. Bardzo skuteczne okazały się odgłosy innych ptaków które robią z natury dużo hałasu i dźwięk migawki ginie gdzieś w ich szumie. Można sibie na telefon zakupić taką aplikację. Jednak 20m to i tak znaczny dystans. Ja ostatnio w weekend leżałem w błocie z biegusami, które dosłownie były przy mnie, jeden nawet był przytulony do mnie. Jednak sarny są chyba bardziej wyczulone na "strzelanie".
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Początki nałogu Awatar janhalb

Pytanie - z czystej ciekawości:

w czym działanie "cichej migawki" różni się od normalnej pracy migawki? Skoro jest możliwość _włączenia_ trybu cichej migawki (w 70D), to dlaczego migawka nie może _na_stałe_ chodzić chicho, tylko włącza się w tym celu (a potem wyłącza, jak rozumiem) specjalny tryb?

Czy w trybie cichym coś działa inaczej? Szybciej siadają baterie? O co chodzi?
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

tłucze się głównie lustro, nie migawka

a może aparaty SLT typu a77? tam nie ma lustra więc najgłośniejsze klapanie jest wyeliminowane. Sama migawka już tak głośna nie jest.
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Dopiero zaczyna

Może dokleić jakieś lepsze podbitki do lustra przy matówce?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów