Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Jaki aparat dla amatora?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    A, A

Domyślnie Jaki aparat dla amatora?

Ja, jako stary wyjadacz zostałem zapytany przez kolegę jaki aparat ma kupić, by fotki piękne wychodziły. I tu mam problem, bo nie jestem onanistą sprzętowym, focę pełną klatką a słoiki czerwonym paskiem szpanują.
    No ale... Kolega przedtem miał Olympusa E-520, który to skroili mu w US. I chce teraz kupić lustrzankę. Ale moim skromnym zdaniem lustro dla amatora to szpan i tyle. Duże, nieporęczne, koszty słoików itp.
    Do brzegu. Pytanie brzmi: co mu zaproponować, co by był zadowolony. Czyli mógł robić w miarę poprawne zdjęcia na wycieczkach, wieczorem, fokom z samolotu (jest pilotem) i swoje dziewczynie na plaży.
    Ja nie mam pojęcia na temat rynku foto i dlatego proszę o radę. Może jakiś Nex?, jakieś lustro Canona? Nikona? Przyjmijmy budżet ok. 5000 PLN (ale nie ostateczny)
    KAM-Arte

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Domyślnie Odp: Jaki aparat dla amatora?

60d +18-135is or 18-200is?
    ebe ebe

Dopiero zaczyna
    Miasto
    A, A

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta
    60d +18-135is or 18-200is?
    dzisiaj usłyszałem od koleżanki która pracuje w MM, że mają odradzać amatorom lustrzanki, bo potem klienci przychodzą i marudzą, że AF nie działa
    KAM-Arte

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Nikon d7000 + nikkor 18-200 vr ii albo 5100 + 18-300 vr
    Ostatnio edytowane przez centur ; 18-07-2013 o 23:10
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

mk
    Guest

Fuji X100s - dla amatora idealny, dla profesjonalisty też da radę, piękne jpgi wypluwa

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez marcinstanczak Zobacz posta
    Fuji X100s - dla amatora idealny, dla profesjonalisty też da radę, piękne jpgi wypluwa
    proponujesz dla amatora kompakta za 5 k ze stałoogniskowym obiektywem który ma służyć min. do robienia zdjęć fok z samolotu i jednocześnie dziewczyny na plaży ???
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

ponoc kolega miał już e520, więc 'obyty' z lustrzankami... no jak coś to ultrazooma jakiegoś można poradzić.

a co do MM to się nie będę wypowiadał, bo nie mam zbyt dobrej opinii o wiedzy osób tam sprzedających o towarach, które mają w asortymencie...
    ebe ebe

Coś już napisał Awatar Docsbo

Cytat Zamieszczone przez kamamax Zobacz posta
    Ja, jako stary wyjadacz zostałem zapytany przez kolegę jaki aparat ma kupić, by fotki piękne wychodziły. I tu mam problem, bo nie jestem onanistą sprzętowym, focę pełną klatką a słoiki czerwonym paskiem szpanują.
    No ale... Kolega przedtem miał Olympusa E-520, który to skroili mu w US. I chce teraz kupić lustrzankę. Ale moim skromnym zdaniem lustro dla amatora to szpan i tyle. Duże, nieporęczne, koszty słoików itp.
    Do brzegu. Pytanie brzmi: co mu zaproponować, co by był zadowolony. Czyli mógł robić w miarę poprawne zdjęcia na wycieczkach, wieczorem, fokom z samolotu (jest pilotem) i swoje dziewczynie na plaży.
    Ja nie mam pojęcia na temat rynku foto i dlatego proszę o radę. Może jakiś Nex?, jakieś lustro Canona? Nikona? Przyjmijmy budżet ok. 5000 PLN (ale nie ostateczny)
    Jesli chce lustrzankę która go trochę nauczy to Pentax K-30 z 18-135 WR niezły zoom ok. 3600.-, alternatywnie K-5II. Jesli chce mieć ruchomy LCD to jakiś soniaczek (choć ja nie jestem do nich przekonany).
    Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
    Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

mk
    Guest

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    proponujesz dla amatora kompakta za 5 k ze stałoogniskowym obiektywem który ma służyć min. do robienia zdjęć fok z samolotu i jednocześnie dziewczyny na plaży ???
    Do fok z samolotu będzie gorzej ale do innych rzeczy będzie idealny, foki zrobi z telefonu
    Co jak co ale x100s daje radę, robiłem x100 ślub jako drugi aparat i dawał bardzo fajne zdjęcia, więc czemu miałby się nie sprawdzić u amatora?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

niech kupi coś z serii canon G , +do lansu,foty ładne no i mieści się w kieszeni

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów