Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Magic Lantern i zakres tonalny 14EV dla 5Dm3 i 7D!

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Magic Lantern i zakres tonalny 14EV dla 5Dm3 i 7D!

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Mi się wydaje że czysty "bajer" podobne jak nie lepsze efekty uzyskuje się poprzez forsowanie RAWa.
    Chyba że do video, ale tam to raczej też RAW...

Że bajer to prawda, to raczej demo jak by mogło być gdyby było. Cały problem w tym że przez forsowanie RAWa w canonie uzyskać dobrych efektów się nie da stąd takie przysiady trzeba robić, pozostaje oczywiście pytanie jak daleko jest forsowany ten raw, Warto poczytać literaturę cytowaną przez autora rozwiązania otwiera trochę oczy na temat forsowania, szumów i rozpiętości tonalnej matrycy.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

Mi się wydaje że czysty "bajer" podobne jak nie lepsze efekty uzyskuje się poprzez forsowanie RAWa.
    Chyba że do video, ale tam to raczej też RAW...

Że bajer to prawda, to raczej demo jak by mogło być gdyby było. Cały problem w tym że przez forsowanie RAWa w canonie uzyskać dobrych efektów się nie da stąd takie przysiady trzeba robić, pozostaje oczywiście pytanie jak daleko jest forsowany ten raw, Warto poczytać literaturę cytowaną przez autora rozwiązania otwiera trochę oczy na temat forsowania, szumów i rozpiętości tonalnej matrycy.
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    W moim przypadku (5d3) w normalnym użytkowaniu żadko zdarza się forsować więcej niż +/- 1.5 EV max 2 EV - jakość świetna.

Zdarzyło się parę razy w ekstreamach świetlnych lub bardziej "wpadek" wynikających z pośpiechu +/- 3 - 3.5 EV - jakość bdb.

Pstrykanie okna z pomiarem nań i później wyciąganie ścian w pokoju +5 lub więcej w celu udowodnienia że pojawia sie banding czy tam pada jakość - uważam za czysty masochizm sprzętowy, a jeśli to nie jest testowe okno tylko sytuacje "na co dzień" - to brak wiedzy w obsługiwaniu sprzętu i deficyt w pojmowaniu roli światła w fotogarfii.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 05-10-2013 o 14:35

Pełne uzależnienie

W moim przypadku (5d3) w normalnym użytkowaniu żadko zdarza się forsować więcej niż +/- 1.5 EV max 2 EV - jakość świetna.

Zdarzyło się parę razy w ekstreamach świetlnych lub bardziej "wpadek" wynikających z pośpiechu +/- 3 - 3.5 EV - jakość bdb.

Pstrykanie okna z pomiarem nań i później wyciąganie ścian w pokoju +5 lub więcej w celu udowodnienia że pojawia sie banding czy tam pada jakość - uważam za czysty masochizm sprzętowy, a jeśli to nie jest testowe okno tylko sytuacje "na co dzień" - to brak wiedzy w obsługiwaniu sprzętu i deficyt w pojmowaniu roli światła w fotogarfii.
    Nie no pełna zgoda, brak wiedzy jak poprawnie naświetlić - to jest problem, że też wcześniej tego nie zauważyłem - stąd tylu ludzi w tym twórcy magic lanterna traci swój czas na jakieś "symulacje dobrej matrycy na kiepskiej matrycy", z pewnością w tym czasie mogliby się nauczyć jak działa światłomierz (albo jak wyświetlić histogram) i nie musieliby pisać takiego softu - ciency po prostu są , bardzo ciency. Ja to naświetlam tak doskonale (jak to mawiali dawniej radion sam pierze) że nie zdarzyło mi się forsować więcej niż +1EV (na minus nie piszę bo na minus to chyba nie ma jakiegoś specjalnego problemu) ale niestety nic z tego nie wynika.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-10-2013 o 16:09
    Jestem szumofobem

w tym czasie mogliby się nauczyć jak działa światłomierz (albo jak wyświetlić histogram) i nie musieliby pisać takiego softu - ciency po prostu są , bardzo ciency.
    Magic Lantern ma histogram raw, działa identycznie jak ten w ACR 2012, nadal uważasz, że nie znają się na poprawnym naświetleniu klatki?

Co do poprawnego naświetlenia, niech mi ktoś powie jak naświetlić tą panoramę poprawnie jedną ekspozycją? wadowice360.pl-piwnica-test
    Bracketing 5x2EV, w cieniu jeszcze można znaleźć szumy, dobrze byłoby przy 6x2EV
    (stara panoramka testowa, sprawdzałem jak składa się z Samyanga 14mm).

Uzależniony Awatar PoulN

Nie no pełna zgoda, brak wiedzy jak poprawnie naświetlić - to jest problem, że też wcześniej tego nie zauważyłem - stąd tylu ludzi w tym twórcy magic lanterna traci swój czas na jakieś "symulacje dobrej matrycy na kiepskiej matrycy", z pewnością w tym czasie mogliby się nauczyć jak działa światłomierz (albo jak wyświetlić histogram) i nie musieliby pisać takiego softu - ciency po prostu są , bardzo ciency. Ja to naświetlam tak doskonale (jak to mawiali dawniej radion sam pierze) że nie zdarzyło mi się forsować więcej niż +1EV (na minus nie piszę bo na minus to chyba nie ma jakiegoś specjalnego problemu) ale niestety nic z tego nie wynika.
    Sarkazm nie jest potrzebny, odnośnie "symulacji dobrej matrycy z kiepskiek matrycy" to jest do w ML opcja dla "leniwych" oczekujących dobrych efektów bez pracy coś a`ala wbudowana opja HDR photo w nowych puszkach.

Jako że z ML raczej korzystają bardziej zaawansowani użytkownicy jak i "zawodowcy" to wybiorą opcję videoRAW + cały osprzęt potrzebny do tego typu zapisu.
    W zupełności wystarcza do poszerzenia rozpiętości w video i to bez takiej straty jakość jak w przypadku tego dualISO..

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Magic Lantern ma histogram raw, działa identycznie jak ten w ACR 2012, nadal uważasz, że nie znają się na poprawnym naświetleniu klatki?

Co do poprawnego naświetlenia, niech mi ktoś powie jak naświetlić tą panoramę poprawnie jedną ekspozycją? wadowice360.pl-piwnica-test
    Bracketing 5x2EV, w cieniu jeszcze można znaleźć szumy, dobrze byłoby przy 6x2EV
    (stara panoramka testowa, sprawdzałem jak składa się z Samyanga 14mm).

Pewnie że się nie da, ale nie potrzeba też z kolei tam ochanstu EV
    Odnośnie naświetlania proszę o czytanie ze zrozumieniem, jeśli sytuacja wymaga forsowania o 4-5-6-7... EV to coś jest nie tak... i nie jest to normalne.
    No chyba że komuś zależy na poprawianiu natury ludzkiego oka lub o artyzm typu;
    http://3.bp.blogspot.com/_bVtGlUaW-t..._Y/s1600/7.jpg

ps. babcia ma taki sam kredens
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 05-10-2013 o 19:56

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów