A wie ktoś może coś czy i jak to działa na 60D?
A wie ktoś może coś czy i jak to działa na 60D?
To jest do użytku przy dynamicznych scenach, gdzie nie ma szansy na bracketing ekspozycji.
Spada rozdzielczość w pionie, pojawiają się artefakty (głównie mora) ale w cieniach jest lepiej.
W moim przypadku (5d3) w normalnym użytkowaniu żadko zdarza się forsować więcej niż +/- 1.5 EV max 2 EV - jakość świetna.
Zdarzyło się parę razy w ekstreamach świetlnych lub bardziej "wpadek" wynikających z pośpiechu +/- 3 - 3.5 EV - jakość bdb.
Pstrykanie okna z pomiarem nań i później wyciąganie ścian w pokoju +5 lub więcej w celu udowodnienia że pojawia sie banding czy tam pada jakość - uważam za czysty masochizm sprzętowy, a jeśli to nie jest testowe okno tylko sytuacje "na co dzień" - to brak wiedzy w obsługiwaniu sprzętu i deficyt w pojmowaniu roli światła w fotogarfii.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 05-10-2013 o 14:35
Nie no pełna zgoda, brak wiedzy jak poprawnie naświetlić- to jest problem, że też wcześniej tego nie zauważyłem - stąd tylu ludzi w tym twórcy magic lanterna traci swój czas na jakieś "symulacje dobrej matrycy na kiepskiej matrycy", z pewnością w tym czasie mogliby się nauczyć jak działa światłomierz (albo jak wyświetlić histogram) i nie musieliby pisać takiego softu
- ciency po prostu są
, bardzo ciency. Ja to naświetlam tak doskonale (jak to mawiali dawniej radion sam pierze) że nie zdarzyło mi się forsować więcej niż +1EV (na minus nie piszę
bo na minus to chyba nie ma jakiegoś specjalnego problemu) ale niestety nic z tego nie wynika.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-10-2013 o 16:09
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Sarkazm nie jest potrzebny, odnośnie "symulacji dobrej matrycy z kiepskiek matrycy" to jest do w ML opcja dla "leniwych" oczekujących dobrych efektów bez pracy coś a`ala wbudowana opja HDR photo w nowych puszkach.
Jako że z ML raczej korzystają bardziej zaawansowani użytkownicy jak i "zawodowcy" to wybiorą opcję videoRAW + cały osprzęt potrzebny do tego typu zapisu.
W zupełności wystarcza do poszerzenia rozpiętości w video i to bez takiej straty jakość jak w przypadku tego dualISO..
Pewnie że się nie da, ale nie potrzeba też z kolei tam ochanstu EV
Odnośnie naświetlania proszę o czytanie ze zrozumieniem, jeśli sytuacja wymaga forsowania o 4-5-6-7... EV to coś jest nie tak... i nie jest to normalne.
No chyba że komuś zależy na poprawianiu natury ludzkiego oka lub o artyzm typu;
http://3.bp.blogspot.com/_bVtGlUaW-t..._Y/s1600/7.jpg
ps. babcia ma taki sam kredens![]()
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 05-10-2013 o 19:56
Magic Lantern ma histogram raw, działa identycznie jak ten w ACR 2012, nadal uważasz, że nie znają się na poprawnym naświetleniu klatki?
Co do poprawnego naświetlenia, niech mi ktoś powie jak naświetlić tą panoramę poprawnie jedną ekspozycją? wadowice360.pl-piwnica-test
Bracketing 5x2EV, w cieniu jeszcze można znaleźć szumy, dobrze byłoby przy 6x2EV
(stara panoramka testowa, sprawdzałem jak składa się z Samyanga 14mm).