Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Magic Lantern i zakres tonalny 14EV dla 5Dm3 i 7D!

Mieszany widok

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie Odp: Magic Lantern i zakres tonalny 14EV dla 5Dm3 i 7D!

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Nie no pełna zgoda, brak wiedzy jak poprawnie naświetlić - to jest problem, że też wcześniej tego nie zauważyłem - stąd tylu ludzi w tym twórcy magic lanterna traci swój czas na jakieś "symulacje dobrej matrycy na kiepskiej matrycy", z pewnością w tym czasie mogliby się nauczyć jak działa światłomierz (albo jak wyświetlić histogram) i nie musieliby pisać takiego softu - ciency po prostu są , bardzo ciency. Ja to naświetlam tak doskonale (jak to mawiali dawniej radion sam pierze) że nie zdarzyło mi się forsować więcej niż +1EV (na minus nie piszę bo na minus to chyba nie ma jakiegoś specjalnego problemu) ale niestety nic z tego nie wynika.
    Sarkazm nie jest potrzebny, odnośnie "symulacji dobrej matrycy z kiepskiek matrycy" to jest do w ML opcja dla "leniwych" oczekujących dobrych efektów bez pracy coś a`ala wbudowana opja HDR photo w nowych puszkach.

Jako że z ML raczej korzystają bardziej zaawansowani użytkownicy jak i "zawodowcy" to wybiorą opcję videoRAW + cały osprzęt potrzebny do tego typu zapisu.
    W zupełności wystarcza do poszerzenia rozpiętości w video i to bez takiej straty jakość jak w przypadku tego dualISO..

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Magic Lantern ma histogram raw, działa identycznie jak ten w ACR 2012, nadal uważasz, że nie znają się na poprawnym naświetleniu klatki?

Co do poprawnego naświetlenia, niech mi ktoś powie jak naświetlić tą panoramę poprawnie jedną ekspozycją? wadowice360.pl-piwnica-test
    Bracketing 5x2EV, w cieniu jeszcze można znaleźć szumy, dobrze byłoby przy 6x2EV
    (stara panoramka testowa, sprawdzałem jak składa się z Samyanga 14mm).

Pewnie że się nie da, ale nie potrzeba też z kolei tam ochanstu EV
    Odnośnie naświetlania proszę o czytanie ze zrozumieniem, jeśli sytuacja wymaga forsowania o 4-5-6-7... EV to coś jest nie tak... i nie jest to normalne.
    No chyba że komuś zależy na poprawianiu natury ludzkiego oka lub o artyzm typu;
    http://3.bp.blogspot.com/_bVtGlUaW-t..._Y/s1600/7.jpg

ps. babcia ma taki sam kredens
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 05-10-2013 o 19:56

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów