potwierdzam.
nie mam co prawda serii 4x, a zwykłą starą PIXMĘ IP3000, ale też jest to drukarka nie do zajechania (a w razie czego daje się ją relatywnie tanio naprawić), do tego jest to jedna z ostatnich drukarek z tuszami BEZ czipów!
dla mnie rewelacja, używam jej głównie do drukowania płyt CD i DVD, ale i jako zwykła drukarka jest często używana (gdy nie chce mi się włączać lasera żeby druknąć dwie, trzy strony), a i bez problemu zdjęcia drukuje na różnych papierach (najlepsze efekty na papierach AGFA, albo jakichś zwykłych z Lidla - podobno też Agfy - za to kompletna porażka na papierach HP).
tusze wchodzą głównie Active Jet, bo mam blisko do Sferis, gdzie wciąż są dostępne (12,- zł za nowy tusz/kolor). pojawił się też nowy tusz czarny Accura w Komputroniku (był za 10,-, teraz widzę są za 11,90). trochę za mało jednak drukuję, żeby bawić się w dolewanie z butelek.
do tego te starsze drukarki serii IP 3x/4x/5x dosyć łatwo podłączyć do nowych routerów mających funkcję serwerów wydruku - po prostu są to dość popularne i dobrze "rozpracowane" sterowniki. swoją IP 3000 podłączyłem kablem USB do routera (TL-WDR4300) i drukarka dostała drugie życie - polecam - stała się drukarką sieciową, jest zawsze gotowa do druku, sama się włącza, sama wyłącza, w nocy drukuje po cichu i zawsze jest dostępna dla wszystkich komputerów i lapków w domu - jedynie trzeba samemu podejść, otworzyć klapę, odebrać wydruk i zamknąć klapę.
tak więc dbajmy o takie porządne sprzęty.precz z planowanym postarzaniem produktów.
acha, o ile dobrze pamiętam, to ta drukarka miała własne menu serwisowe - chyba bez programu i komputera, a jedynie wyciskając odpowiednią sekwencję na guzikach dało się zresetować pampersa, i jednocześnie byłem w szoku, jak po ładnych kilku latach posiadania tej niby-najprostszej drukarki bez żadnych ekstra funkcji i bez wyświetlacza - po wejściu w jakieś takie guzikowe super-opcje wydrukowała mi piękny raport z opisem swoich części, wersji elementów, firmware, dokładną datą i godziną pierwszego uruchomienia, ostatniego użycia, dokładnym spisem ile i jakich stron i zdjęć wydrukowała w całym swoim życiu, ile kolorowych, ile na papierze błyszczącym, ile na matowym, i ile wykonała nadruków na płytach - i było tego wtedy ponad 600 płyt CD! i faktycznie tyle tego mogło być. jeszcze raz polecam!![]()