Jaka stawka za dojazd do klienta?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Morfii
    Uzależniony
    • 2010
    • 529

Jaka stawka za dojazd do klienta?

Siemanko,
    jaką macie stawkę za dojazd do klienta ? Bierzecie od 1km czy za cały kurs ? Czy cenę dojazdu macie wkarkulowaną w koszt usługi czy też doliczacie ją zawsze osobno ? Jak to wygląda ?

Pozdrawiam
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
  • michael_key
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2129

Odp: Jaka stawka za dojazd do klienta?

Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest po prostu obliczenie kosztów środka lokomocji jakim się udajesz. Jedziesz autem obliczasz koszty paliwa (w obie strony oczywiście), a następnie wciągasz (dodajesz) do kosztów zlecenia (finalnego produktu za który Ci płacą, czyli zdjęć).

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez michael_key Zobacz wpis
      Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest po prostu obliczenie kosztów środka lokomocji jakim się udajesz. Jedziesz autem obliczasz koszty paliwa (w obie strony oczywiście), a następnie wciągasz (dodajesz) do kosztów zlecenia (finalnego produktu za który Ci płacą, czyli zdjęć).
      Koszty paliwa =/= koszty samochodu. Porozmawiaj o tym z dowolną księgową
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Morfii
        Uzależniony
        • 2010
        • 529

Rozumiem że najlepiej wkomponować cenę za dojazd do usługi, ale czasem trzeba jechać gdzieś dalej... i tu przydał by się koszt paliwa za km.

Zamieszczone przez Merde Zobacz wpis
        Koszty paliwa =/= koszty samochodu. Porozmawiaj o tym z dowolną księgową
        a tego nie kumam... może jakiś przykład ?
        było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• lok
          Bywalec
          • 2008
          • 146

Są jakieś ogólne standardowe stawki za 1km. Teraz to chyba w okolicach 1zl/km. Dokładnie nie jestem pewien.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Komentarz

• dzidofon
            Początki nałogu
            • 2010
            • 280

Zamieszczone przez Morfii Zobacz wpis
            Zamieszczone przez Merde Koszty paliwa =/= koszty samochodu. Porozmawiaj o tym z dowolną księgową

A co w tym do kumania? Uważasz że paliwo jest jedynym kosztem użytkowania auta? :-) Czyli nie robisz przeglądów, nie wymieniasz elementów eksploatacyjnych, nie uwzględniasz amortyzacji auta itd? Podziwiam ;-)
            300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• af-p
              Bywalec
              • 2009
              • 109

Obecnie obowiązujące stawki za 1 km przebiegu pojazdu do celów służbowych samochodów osobowych niebędących własnością przedsiębiorcy wynoszą:
              1) o pojemności skokowej silnika do 900 cm3 - 0,5214 zł
              2) o pojemności skokowej silnika powyżej 900 cm3 - 0,8358 zł

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez Morfii Zobacz wpis
                Samochodu nie dostałeś za darmo, musisz go ubezpieczyć, robić przeglądy, naprawy.
                "Za kółkiem" też nie siedzi duch święty.

Prosty przykład - moje cztery kółka palą 8 litrów na 100 km. Zużyte paliwo to koszt 45,76 zł (ostatnio tankowałem 6 lipca, 5,72 zł za 1 litr 98-ki).
                A nawet jeśli przyjąć obowiązujące stawki zwrotu kosztów samochodu prywatnego używanego do celów służbowych (czytaj: niewygórowane) to wychodzi 83,58 zł.
                A samochód osoby prowadzącej działalność ma przecież na siebie zarabiać...
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Morfii
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 529

takie rozpisanie jest rzecz jasna lepsze (dopiero wróciłem z wakacji... więc jeszcze "trzeźwo" nie myślę)
                  he, he... to mój pali ze 12 litrów

Komentarz

• mk

Do 15 km mam za darmo, dojazd w cenie zlecenia, ponad 15km to 1zł/km ; )

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18776

Prywatny samochód w sporadycznym użyciu to rzeczywiście można liczyć tylko paliwo ale samochody w działalności to już zupełnie inna bajka.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• tomfoot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 2304

a jeżeli fotograf nie jedzie samochodem, a idzie? czy można doliczyć do wartości zdjęć zdarte zelówki?

Komentarz

• kurczeblade
                          Początki nałogu
                          • 2012
                          • 337

Mam teraz ciężkich klientów, wręcz agresywnego Pana młodego, który był przewrażliwiony na punkcie mojej pracy (DJ, Kelnerów i ogólnie) podczas wesela ganiał za mną i kazał robić zdjęcia w każdej minucie, tłumaczyłem że tak się nie da, bo ograniczenia karty itp itp. robił się zły ... Generalnie ciężki typ, ciągle miał pretensje do kelnerek, opie.. dj że do kibla od czasu do czasu chodzi... itp.

Jestem z Wrocławia, oni ze Świdnicy, około 50km za Wrocławiem, ślub odbył się oczywiście w Świdnicy. Nie dogadałem się trochę z dojazdem, oczywiście jadąc na ślub z Wroc do Świdnicy stwierdziłem że jeśli sam nie wspomniałem o kosztach dojazdu na taką odległość to podaruje sobie upominanie się i będzie w ofercie.

Ale teraz mam mieć z nimi plener, umawiałem się że spędzę z nimi w plenerze kilka godzin, oczywiście że z jednego miejsca się przejdziemy na drugie itp.
                          Okazało się że plener ma być w 2różnych miejscach które dzieli 50km do tego muszę dojechać kolejny raz do Świdnicy i tu pytanie pada, czy ja dojeżdżam na plener do nich i jeśli chcę faktycznie z nimi zrobić te dwa miejsca, to muszą zapewnić mi dojazd ?

Myślałem w ten sposób, że dojeżdżam do nich, a oni mnie zabierają w te miejsca gdzie chcą mieć zdjęcia. Ale dziwne to trochę ja jako pasażer :-) Ale przecież nie będę ich woził po PL :-)
                          Ostatnio edytowany przez kurczeblade; 44459.
                          Zapraszam do oglądania moich prac ---> CLICK :-)

Komentarz

• Morfii
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 529

Ty dojeżdżasz tam gdzie chcą jechać młodzi i liczysz dodatkowo za dojazd. Sęk w tym że musisz im o tym powiedzieć. Samemu jeździsz autem bo się czujesz bezpiecznie i nie wozisz nikogo by nie mieć problemów w razie jakiegoś wypadku. Czasem są odstępstwa.... ale w tym przypadku na nie bym nie szedł.

Co do auta prywatnego i firmowego, to dobrze że wspomnieliście o kosztach eksploatacji... bo ogólnie myślałem tylko o cenie paliwa Wstępnie policzyłem 0,8zł za 1km. Widzę że dużo się nie myliłem.

Komentarz

• BeatX
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1751

Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz wpis
                              Mam teraz ciężkich klientów, wręcz agresywnego Pana młodego, który był przewrażliwiony na punkcie mojej pracy (DJ, Kelnerów i ogólnie) podczas wesela ganiał za mną i kazał robić zdjęcia w każdej minucie, tłumaczyłem że tak się nie da, bo ograniczenia karty itp itp. robił się zły ... Generalnie ciężki typ, ciągle miał pretensje do kelnerek, opie.. dj że do kibla od czasu do czasu chodzi... itp
                              o ku..wa
                              na spotkaniu, omawianiu wspolpracy i podpisywaniu umowy nie wyczułeś, że koleś ma z garem?
                              Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                              Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

Pracuję...
                              X