w większości kopana, oraz w miarę możliwości triathlon oraz kolarstwo, gdyby nie to że po głowie chodzi mi też koszykówka którą bardzo lubię a która jest w słabo oświetlonych halach nie myślałbym o 70-200 2.8L bo 4L na początek jako podstawa do rozwoju by wystarczyło, faktem jest że obecnie zaczynając od 4L finalnie i tak dojdę do 2.8L, tylko że w życiu nie miałem obiektywu zoom tej klasy w rękach i nie wiem czego się po nim spodziewać, o 4L czytałem różne opinie ale przeglądając zdjęcia tutaj czy na innych portalach przychodzi myśl czy rzeczywiście potrzebuję wydawać 2000zł więcej na 2.8L, zaznaczam że jestem amatorem i szukam sprzętu do rozwoju, pewnie nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie, dlatego nie pytam o to czy warto, tylko co jeżeli nie 2.8L ? zostanie nadwyżka 2000zł jak ją spożytkować ?Wszystko też pewnie zależy od rodzaju sportu (bo chyba nie napisałeś, co dokładniej)
7D jest dla mnie za drogi, fakt do sportu i przyrody sprawdza się lepiej od 60D ale i kosztuje 2000zł więcej, wydatek ponad 4tyś zł na samo body przy moim budżecie 6-7 to za dużo, a przesiadka z 1100D na 60D i tak będzie korkiem w przód, zakładając że zaczynam od niskiego poziomu "złapania bakcyla połączonego z chęcią rozwoju" rok-dwa mam z głowy na naukę fotografowania za rok-dwa jeżeli coś z tego będzie wychodzić, będę wiedział czego mi brakuje zrobię krok w stronę lepszej puszki, w zależności czy będę potrzebował więcej klatek na sekundę czy lepszego obrazkaJa do sportu polecam 7D, sam na nim pracuję. Z obiektywem C 70-200 2.8 L spisuje się rewelacyjnie. Duży plus to ilość klatek na sekundę
Przeglądałem oferty i ceny konwerterów i pierścieni pośrednich, zauważam że taki "zestaw" jest sporą częścią ceny używanego 100mm 2.8 Macro, jeżeli mam wybrać półśrodek za 1/3 ceny obiektywu to wolę dołożyć i kupić dedykowany obiektyw, nie wiem jak rozwiążę dylematy z zoomem ale jeżeli braknie to daruję sobie i początkiem 2014 kupię obiektyw dedykowany do macro,co do konwerterów to uważam że nie ma sensu się cackać 100 2.8 macro (sam mam) uważam, że jest dobrym wyborem
Dziękuję za pomoc, aczkolwiek temat ciągle otwarty krótko mówiąc:
6-7 tyś, prawie 3 tyś na 60D, zostaje 4 tyś do rozdysponowania na obiektyw przyroda/sport, coraz bardziej zaczyna chodzić mi po głowie bardziej rozsądny pomysł, mianowicie kupić używane 70-200 4L + 100mm 2.8 Macro a resztę odłożyć na "lepsze czasy" kiedy nabiorę doświadczenia i sam będę w stanie odpowiedzieć na pytanie czego mi brakuje..
Pozdrawiam