Witam, zastanawiam się nad zrobieniem kroku w przód w kierunku fotografii wymienionej w tytule. Do tej pory posiadałem 1100D + kit, aczkolwiek użytkowałem 1100D oraz pożyczone 60D z obiektywami: Canon 100mm f/2.8L Macro, Canon 200mm f/2.8 L II oraz Sigma 10-20 mm f/4.0-f/5.6 DC EX HSM
na tym jednak kończy się moje doświadczenie w fotografii, Mój budżet to 4000zł w gotówce + ~3000zł (możliwość rocznych rat), w moich planach zakupowych jest:
a) body 60D; przyjemnie pracowało mi się na pożyczonym 60D z w/w obiektywami, przesiadka z 1100D będzie krokiem w przód i cena ~2,800 mieści się w budżecie ratalnym, trochę szkoda że przegapiłem cashback bo wyszło by taniej ale było minęło, jedynym dylematem odnośnie body jest pytanie czy teraz ? Czy nie lepiej poczekać do premiery 70D licząc na spadek ceny 60D ? ale to pytanie dla was ludzi znających się na rynku foto, z doświadczenia wcześniejszych premier jest sens czekać ?
b) obiektyw macro; tutaj wybór padł na używanego Canon 100mm macro (nie L) bo dostanę takiego za ~1500zł
c)tele, tutaj mam problem bo zostaje ~2500zł; na używane 70-200 2.8L nie wystarczy, a 70-200 4L do sporu na hali za ciemny, aczkolwiek to wszystko wiem jedynie z teorii nie fotografowałem w/w obiektywami, wrażenia po pracy z 200mm f/2.8 L II są super i stalka mieści mi się w budżecie ale nie chciałbym ograniczać się na początek tylko do 200mm (użytkując stałkę trochę brakowało „dołu”). Nie wiem jak rozwiązać ten dylemat jeżeli kupię 70-200 2.8L braknie na macro.
Myślałem o tym żeby kupić używane 70-200 4L poznać ogniskowe na których fotografuje sprzedać 4L i następnie stalki ale przecież to i tak finalnie da mi cenę 70-200 2.8L, czy kupno 70-200 2.8L jest jedynym rozwiązaniem jeżeli chcę pozostać w szkłach systemowych ?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, tzn o możliwe kombinacje sprzętowe w tych pieniądzach.
Pozdrawiam Bartek