Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Dylemat co kupić...

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Domyślnie Odp: Dylemat co kupić...

Cytat Zamieszczone przez MirosławH Zobacz posta
    Postanowiłem kupić lepsze szkiełka zgodnie z myślą że szkła są ważniejsze niż puszka.
    Tak było kiedyś, kiedy puszki różniły się jedynie ergonomią, nie decydowały natomiast o jakości zdjęć, bowiem wpływ na to miała jakość optyki i nośnik. Dzisiaj, kiedy nośnik jest zintegrowany z puszką, jest ona prawie tak samo ważna, jak i optyka.

W ostatnim półroczu dokupiłem
    canona 40mm 2.8 STM
    oraz 24-105mm 4L is usm
    Te szkła proszą się o Marka pierwszego.
    Na temat jego dostępności rozmawialiśmy ostatnio w wątku http://www.canon-board.info/dla-pocz...-z-450d-91281/

Pełne uzależnienie

Też myślę, że rozglądaj się za 5D mk I. Jeżeli uda się jeszcze coś trafić sensownego... Jak nie to mk II.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pomorze

@ Ligo - "Te szkła proszą się o Marka pierwszego." pisząc to masz na myśli 5D mark I? I jeśli mogę cię prosić o wyjaśnienie czym się kierujesz dobierając body do szkiełek lub odwrotnie.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Ile MirosławH masz funduszy na zakup?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pomorze

@ michael_key - ciężko mówić o funduszach jakie posiadam, bardziej myślę w sposób ile maksymalnie chciałbym wydać. W tym przypadku nie chciałbym przekroczyć 4tys no w ostateczności mógłbym podnieść poprzeczkę do 5tys ale musiałbym mieć naprawdę dobry powód. Jak już pisałem aparatu używam dla przyjemności nie w celach zarobkowych.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Poleciłbym Ci 5DII. Bardzo fajna puszka. Myślę, że kompromisem w Twoim przypadku byłby 6D (jednak cenowo nie osiągnięcia).
    Biorąc jednak pod uwagę przyszłe 70-200mm i rajdy chyba najlepszy rozwiązaniem byłoby 1DIII. Przydaje się dobry tryb seryjny (w kwestii śledzenia obiektu itp. kwestii). Bocznych punktów nie użyjesz w drugiej 5-tce. Jednak centralnym punktem da radę fajnie fotografować.
    Fotografowałeś kolegi 1D? Jakie spostrzeżenia w kwestii obrazka i funkcjonalności?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pomorze

@michael_key - tak miałem w rękach 1D, ale to co robiłem można bardziej nazwać zabawą, pierwsze odczucia to jakbym przesiadł się z poczciwego dobrze znanego malucha do mercedesa i nie wiedział jak zmieniać biegi. Odnośnie użytkowania to ciężko było mi ogarnąć przyciski. Ale jak już się troszkę oswoiłem z przyciskami i wagą ( jest sporo cięższy od mojego 1000d) poczułem jakby był stworzony dla mojej dłoni.
    Jak chodzi o zdjęcia to szczerze powaliła mnie ostrość odwzorowanie rzeczywistych obiektów, AF bardzo precyzyjny nie było mowy o jakimkolwiek BF czy FF (a pozowała mi dziewczynka 5latek o usposobieniu Speedy Gonzalesa) mimo że to nie pełna klatka jakość obrazka przy 50mm 1.4 była znakomita (w porównaniu z moim aparatem) niestety nie mam tych zdjęć bo bym zamieścił. A i robiłem nim zdjęcia na środkowym punkcie AF wiec nie wiem co się dzieje jak aparat jest ustawiony na automat.
    Jedno czego nie wiem to jaki obrazek wychodzi z 5d mI czy 5d mII najzwyczajniej nie miałem żadnej z tych puszek w rękach.
    No i kończąc to 6D faktycznie poza zasięgiem zdecydowanie odpada z powodów finansowych choć nie ukrywam bardzo długo oglądałem ten aparat w sklepie i dużo o nim czytałem, niestety cena i brak używanych egzemplarzy w dobrej dla mnie cenie robi swoje.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

@ Ligo - "Te szkła proszą się o Marka pierwszego." pisząc to masz na myśli 5D mark I? I jeśli mogę cię prosić o wyjaśnienie czym się kierujesz dobierając body do szkiełek lub odwrotnie.
    Tak, 5D MkI. Oczywiście w grę wchodzą nowsze wersje.

Szkła, które wymieniłeś zostały zaprojektowane pod FF i tam sprawdzą się najlepiej. Naturalnie można podpiąć je pod cropa, ale będzie to ersatz, o wiele mniej praktyczny pod względem użytkowania.

w ostateczności mógłbym podnieść poprzeczkę do 5tys ale musiałbym mieć naprawdę dobry powód
    Masz bardzo poważny powód.

Jak już pisałem aparatu używam dla przyjemności
    To właśnie ten powód

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pomorze

Myślę że pokazaliście mi drogę, i postawiliście myśli na właściwe tory za co bardzo dziękuję Wam wszystkim. Po namyśle skłaniam się ku FF, poszukam 5d w sensownym stanie a może uda mi się gdzieś znaleźć 5d mII w granicach moich możliwości finansowych.
    Mam jeszcze jedno pytanie- czy może ktoś z Was używa 5d mI/II i może troszkę przybliżyć dobre i słabe strony tego aparatu (opierając się na własnych odczuciach).

Uzależniony Awatar trothlik

Myślę że pokazaliście mi drogę, i postawiliście myśli na właściwe tory za co bardzo dziękuję Wam wszystkim. Po namyśle skłaniam się ku FF, poszukam 5d w sensownym stanie a może uda mi się gdzieś znaleźć 5d mII w granicach moich możliwości finansowych.
    Mam jeszcze jedno pytanie- czy może ktoś z Was używa 5d mI/II i może troszkę przybliżyć dobre i słabe strony tego aparatu (opierając się na własnych odczuciach).
    Mam 5D mkII i nie widzę minusów
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów