@ becekpl - bardzo dziękuję za linki (szykuje się troszkę czytania ) na pewno wniosą coś do mojego rozważania,

@ pan.kolega - tak wiem że to matryca APS-H, i jest to spory błąd w moim rozumowaniu ale mimo wszystko nie mogę się pozbyć myśli że to FF (choć nie wiem dlaczego)
O 1D nie pomyślałbym gdyby nie fakt że ten akurat egzemplarz jest dobrze mi znany wiem że kolega jest jego pierwszym właścicielem i że nie leżakował na plaży w pełnym słońcu czy też nie był wystawiony na gwałtowne zmiany temperatur i wilgoć jesienną czy zimową porą. dużą jego wadą jest wiek i technologia dlatego się waham.

@ Lucky Luck - do niedawna posiadałem obiektywy:
Kit 18-55 is
55-250 is
samyanga fish-eye 8mm
W ostatnim półroczu dokupiłem
canona 40mm 2.8 STM
oraz 24-105mm 4L is usm

Ostatnie dwa obiektywy przyczyniły się do chęci zmiany body, w końcu jaki jest sens posiadania w miarę dobrych szkiełek kiedy body je ogranicza.
I szczerze zastanawiam się nad sprzedażą pierwszej grupy obiektywów i dodaniu czegoś do tej drugiej myślałem nad 70-200 usm.

--- Kolejny post ---

@ Ligo - po ponad 4latach pstrykania fotek i eksperymentów co i jak zrobić, moje zdjęcia obejrzał kolega (ten od 1d) i zachęcił mnie do wysłania paru zdjęć na konkursy.
Przy wywoływaniu zdjęć w rozmiarze 20x30 zacząłem zauważać różnice pomiędzy jakością obrazka na moich zdjęciach i innych (barwy itd.) dotychczas większość zdjęć była oglądana na monitorze bądź wywoływana w rozmiarze 9x13. Postanowiłem kupić lepsze szkiełka zgodnie z myślą że szkła są ważniejsze niż puszka. Jest lepiej ale nadal chodzi mi po głowie myśl "a może nowsza konstrukcja i technologia da coś jeszcze" i stąd pomysł na zmiany.