@becekpl, nie myslalem o tamronie, bo mam z nim zle wspomnienia, na innym systemie. Chce isc raczej w systemowe szkla, poki co.
@becekpl, nie myslalem o tamronie, bo mam z nim zle wspomnienia, na innym systemie. Chce isc raczej w systemowe szkla, poki co.
ja tez z checia poznam twoje doswiadczenia z 18-55.
bo mam i 17-40 i 18-55 i na cropowej matrycy owszem widze kilka mocniejszych punktow 17-40, ale przy braku stabilizacji
jest to nieodmiennie niewarte swieczki na 18Mpix, ktore bezwzglednie obnazaja kazde poruszenie na zdjeciu
a w kwestii zasadniczej - z tej dwojki do cropa nie kupilbym zadnego obiektywu jako spacerzooma. wolalbym 15-85.
jeżeli na dłużej planujesz zostać przy cropie to ani jeden ani drugi (tylko tak jak Ci Akustyk radzi)
jeżeli w miarę szybko przesiadasz się na FF to z tych dwóch brałbym:
- jeżeli priorytetem są landszafty to 17-40
- jeżeli przy okazji uniwerslaności mają być landszafty to 24-105
Mam w planach przejsc pod koniec roku na pelna klatke. Priorytet landszafty, hehe.
wiesz, wydaje mi się że najlepiej twoje oczekiwania spełni canon 15-85 natomiast jeśli któryś z tych dwóch do zdecydowania 17-40, 24-105 to świetny, uniwersalny spacerzoom ale do FF natomiast podpięty do aps-c jest trochę nijaki, do ani to konkretne tele jak i brak szerokiego kąta ....
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
Czyli lepiej isc w 17-40 ?![]()
Majac w planach FF i fotografie krajobrazowa - tak. Jak wyzej napisalem. Pozniej dokupisz 70-200 i masz wszystko (żeby dalej kombinowac, co dokupic :-) )
@tomfoot, moze jeszcze takie pytanko. Jaka pelna klatke 'najwarciej' kupic?
To zalezy od budzetu :-)
Pewnie otrzymasz na to pytanie 3 rozne odpowiedzi (mkII, mkIII lub 6d) Ja kupilbym mkIII, gdyby nie spiewano za nie 10,5 kPLN. Mam więc mkII i nie narzekam :-). 6d nie znam, ale opis do mnie nie przemawia (nie lubie okrojonych wersji czego co moglo być lepsze). Oczywiscie Nikon ma lepsze ceny, ale nie lubie też nadmiaru zolci w zdjeciach :-)
Tak wlasnie rozwazalem mk2 i 6d. Znowu pozostalo duuzo czytania.