Mam i kita i 17-85. Obrazki prosto z kamery sa na 17-85 wyraznie ostrzejsze od kita. Aberacje - tak, ale poza oporem an 17 (a zwlaszcza gdzies od 24mm) nie jest dramatycznie. Czasem cos PTLensem trzeba poprawic (chwila nieuwagi w PS) ale wszelkie alternatywne obiektywy mniej lub bardziej maja to samo. Czy jest za ciemny - troche jest, ale to standard zoom i inne nic lepsze w tej kwestii. Pewnie, Sigma 18-50/2.8 jest jasniejsza ale krotka jak na systuacje kiedy na prawde nie masz ochoty targac worka obiektywow. 17-40 i cala reszta - OK obrazek lepszy ale patrz poprzedni argument plus koszty.
Kit mam, bo chociaz troche gorszy, jak sie go uzywa z glowa to czasem jego mala wielkosc i waga pozwalaja krecic sie z 350D jak z kompaktem. W sumie do A4 obraz bardzo poprawny. Mialem (i mam) kompakty - od S60 po Ixus 50 (oraz Nikon 7900 dla super ostrego obiektywu) i sluza dobrze kiedy nie ma innego wyjscia. Ale nigdy nie beda tak uniwerslane jak SLR. Wiec uzywam je tylko wtedy gdy nie ma jak zabrac lustrzanki.