teraz wszystko idzie na ilość -nie na jakość, starsze obiektywy są bardzo często
dużo lepsze optycznie niż ich współczesne odpowiedniki,np. spotkałem się na jednym z forum angielskojęzycznym z opinią np że tamrony 28-75 Xr di w 50% są wadliwe optycznie, nie wiem czy to prawda, ale mam własne doświadczenie sam chciałem zakupić jakiś lepszy sredni ZOOM do 350D-wybór padł na w/wym tamrona , żeby nie ryzykować na allegro zakupiłem w sklepie z możliwością zwrotu, wymieniałem 3 egzemplarze ,żaden nie był dostatecznie ostry przy przysłonie 2,8- 4 ogólne mydełko brak ostrości, sprzedawca zaproponował mi sigmę 18-50/2,8 EX że jest dużo lepsza od tamrona, więc kupiłem i cóż trochę lepsza od tych tamronów ale nadal kiepska ostrość szczególnie przy krótkiej ogniskowej i przysłonie 2,8, wymieniłem na drugą sigmę też nie za bardzo, zadzwoniłem bezpośrednio do serwisu sigmy w Gdyni mówię ze jakość obiektywu jest prawie taka jak kitowego EF-s 18-55 kazali odesłać po kilku dniach otrzymałem nowy egzemplarz i faktycznie doskonały ostry od 2,8 w całym zakresie ogniskowych.....myślę że obecnie kupić nowy obiektyw dobry optycznie czy to bedzie canon sigma czy tamron itp... to loteria.....