Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Zdjecia z 350D + 17-40L

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blink_182
    Sample czesc 1 - robione powszechnie krytykowanym obiektywem 17-85IS
    Sample czesc 2 - robione powszechnie wychwalanym obiektywem 17-40L
    Wystarczy porównać ostrość
    Faktycznie na pierwszy rzut oka tak to wygląda, ale dlaczego pokazujesz te sample zrobione w tak różnych warunkach i takich różnych obiektow?
    Jakie były czasy/przysłony?
    I mam jakieś takie wrazenie (czy mi się wydaje?), że wybrałeś znacznie trudniejsze warunki oswietleniowe dla 17-40 (przypadek?)
    Żeby dobrze porównać obiektywy, powinieneś wybrać/stworzyć stabilne warunki oświetleniowe, do tych warunków manualnie ustawić ostrość, czas i przysłonę, no i postawić aparat na solidnym statywie.
    Potem jeden obiektyw na 17mm --> fota, drugi na 17mm --> fota,
    i tak dalej na coraz to dłuższych ogniskowych i przymykając po kolei przysłonę (f/4; f/5,6; f/8 ) az dojdziesz do 40mm. Dalej niz 40mm nie ma sensu, bo nie będzie co porównywać.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 03-03-2006 o 12:20
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Faktycznie na pierwszy rzut oka tak to wygląda, ale dlaczego pokazujesz te sample zrobione w tak różnych warunkach i takich różnych obiektow?
    Jakie były czasy/przysłony?
    I mam jakieś takie wrazenie (czy mi się wydaje?), że wybrałeś znacznie trudniejsze warunki oswietleniowe dla 17-40 (przypadek?)
    Żeby dobrze porównać obiektywy, powinieneś wybrać/stworzyć stabilne warunki oświetleniowe, do tych warunków manualnie ustawić czas i przysłonę, no i postawić aparat na solidnym statywie.
    Potem jeden obiektyw na 17mm --> fota, drugi na 17mm --> fota,
    i tak dalej na coraz to dłuższych ogniskowych i przymykając po kolei przysłonę (f/4; f/5,6; f/8 ) az dojdziesz do 40mm. Dalej niz 40mm nie ma sensu, bo nie będzie co porównywać.
    Myślisz ze nie przetestowałem tego obiektywu w ten sposób. Ja się z nim bujam od roku, był 2 razy u Canona. Zdjęcia ktore wrzuciłem to są tylko przykłady.Ten obiektyw praktycznie nie wie co to jest ostrość. Robie dużo zdjęc i potrafie ocenić różnice. Dla mnie obiektyw 17-40L to jedna wielka pomyłka. Jest taki sam jak kitowy obiektyw Canona tylko 10x droższy. Za to 17-85 jest żyleta , praktycznie przy każdej przysłonie, dopiero przy 16 zaczyna lekko mydlić.

Zdjecia w samplach byly robione przy przysłonach:

Sample 1 - obiektyw 17-85IS

pierwsze zdjecie F5,6 , 1/1000, 85 mm
    drugie zdjecie F8, 1/400, 17mm
    trzecie zdjęcie F5,6 1/400, 66mm

Sample 2 - obiektyw 17-40L

pierwsze zdjęcie F8, 1/400, 40 mm
    drugie zdjęcie F7,1 , 1/500 , 17 mm
    trzecie zdjęcie F5,6, 1,400, 40 mm
    EOS 6D, Grip, EF 24-105 F/4 L, EF 70-200 F/4 L IS USM, EF-S 10-22, 580ex II.

PawełAEŁ
    Guest

Domyślnie

Skoro 17-40 Ci nie pasuje to go sprzedaj :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

kiedys z kumplem przypadkiem na grilu zrobilismy porownanie mojego 17-40 z 17-85IS, tydzien pozniej obaj mielismy 17-40, niemusze chyba pisac co jest gdzie ;-), zastanow sie jakiej jakosci oczekujesz 17-40 to jedno ze slabszych szkiel canona, ale mi odpowiada jako jedyne -raczej slabo, jako czesc zestawu - jak najbardziej tak
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 03-03-2006 o 17:24

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    kiedys z kumplem przypadkiem na grilu zrobilismy porownanie mojego 17-40 z 17-85IS, tydzien pozniej obaj mielismy 17-40, niemusze chyba pisac co jest gdzie ;-), zastanow sie jakiej jakosci oczekujesz 17-40 to jedno ze slabszych szkiel canona, ale mi odpowiada jako jedyne -raczej slabo, jako czesc zestawu - jak najbardziej tak
    Czyli stad wniosek ze trafilem bardzo dobry egzemplarz 17-85 i bardzo kiepski 17-40. W niedziele ide sprzedac na gielde ta L

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Dlaczego piszesz ze L`ka jest najsłabsza.
    W końcu to L`ka, to chyba coś znaczy???

A Blink po co ci 2 obiektywy kidy ten drugi kryje ci dokładnie to samo co pierwszy i dużo więcej???
    Ponadto jestes zadowolony z IS`a. To po co ci inny?
    Ja mam też IS`a i jestem jak narazie zadowolony!!!
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaqi
    Dlaczego piszesz ze L`ka jest najsłabsza.
    W końcu to L`ka, to chyba coś znaczy???
    moze nie wyrazilem sie jasno, to jedna z najslabszych eLek.. w tym senisie o niej pisalem

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

A Blink po co ci 2 obiektywy kidy ten drugi kryje ci dokładnie to samo co pierwszy i dużo więcej???...
    I kto to mówi...
    shaqi - stopka Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A Blink po co ci 2 obiektywy kidy ten drugi kryje ci dokładnie to samo co pierwszy i dużo więcej???
    Ponadto jestes zadowolony z IS`a. To po co ci inny?
    Ja mam też IS`a i jestem jak narazie zadowolony!!!
    Najpierw kupilem L a jak sie okazalo ze nie jest taka rewelacyjna to kupilem 17-85.
    L mam zamiar sprzedac bo już jej nie uzywam

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli chodzi o 17-40 to jest to dobry obiektyw. Miałem okazję porównać ze swoją Sigmą 17-35. Trafiłeś zły egzemplarz widocznie. A co do 17-85 IS to jest on świetny w swojej klasie, jeszcze niedawno temu go miałem i gdyby nie to EF-S pewnie jeszcze bym miał. Śmiać mi się chce gdy czytam jak ludzie go totalnie krytykują nie biorąc pod uwagę jego zakresu, uniwersalności i stabilizacji w stosunku do ceny. Polecam gorąco wszystkim początkującym. Będziecie zadowoleni.
    FOTOINKWIZYTOR

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów