Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Zestaw do imprez okolicznościowych

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna Awatar Chtiej

Domyślnie Odp: Zestaw do imprez okolicznościowych

Cytat Zamieszczone przez mithil Zobacz posta
    Z ceną trochę pojechałeś, spokojnie w 3500 zmieści się z dobrym kompem i monitorem. Poza tym jak zaczyna i nigdy nie pracował na poważnie z kolorem i wydrukami to nie musi mieć nic pokroju Eizo bo nie zauważy dużej różnicy miedzy tańszym a droższym monitorem. A co do kompa to ja mam sprzęt 4 letni i bez problemu daje radę obrabiać 18mpix raw jak i pliki psd, które mam czasami po 1GB, a maszyny wtedy nie miałem super mocnej kupowanej. Wystarczy odpowiednio cache sobie na dysku skonfigurować
    Jak już miałbym wydawać 5k na kompa to wydał bym gdzieś 3500, max 4000 na kompa + monitor a 1000 na serwer NAS na zdjęcia i archiwum.
    Pisząc o 5000zł na komputer miałem na myśli komputer, monitor i oprogramowanie. Wiadomo, że da się obrabiać na kilkuletnim sprzęcie ale jest to zdecydowanie bardziej upierdliwe - samo renderowanie do podglądu kilkuset RAWów w Lightroomie na gorszym sprzęcie może się nieznośnie dłużyć. Monitor tak jak piszesz wystarczy jakiś przyzwoity, skalibrowany IPS. Biorąc pod uwagę rozpoczęcie działalności na poważnie nieuniknionym wydaje się być opanowanie obróbki i przygotowanie zdjęć dla potrzeb odbitek czy fotoksiążki.
    Ostatnio edytowane przez Chtiej ; 10-07-2013 o 11:24

Uprawnienia umieszczania postów