Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Paprochy - Canon 40d

Mieszany widok

Awatar Marjolka
    Miasto
    Mirzec

Unhappy Paprochy - Canon 40d

Cześć
    W obiektywie (50/1.8) mam paprocha, którego nie było widać na zdjęciach (niskie przesłony), więc po jakimś czasie przestałam się nim przejmować (dodam, że obiektyw ma zaledwie miesiąc). Aczkolwiek dzisiaj zauważyłam jeszcze jakieś "farfocle" widoczne przez wizjer, gdzie dwa bądź trzy z nich są widoczne na zdjęciach (kontrolnie na f/22). Podpięłam "czysty" kit i paprochy, które widać przez wizjer - również są na zdjęciach. W takim razie czy mogę jakoś własnoręcznie to wyczyścić czy jest konieczność oddawania aparatu (który na gwarancji już nie jest) do serwisu?
    Ostatnio edytowane przez Marjolka ; 07-07-2013 o 15:25 Powód: Pomyłka w tekście

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Paprochy - Canon 40d

Farfocle widoczne przez wizjer są albo w obiektywie, albo na matówce. Te na matówce nie mają prawa być rejestrowane na zdjęciu - nie leżą w torze optycznym do matrycy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Awatar Marjolka
    Miasto
    Mirzec

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Farfocle widoczne przez wizjer są albo w obiektywie, albo na matówce. Te na matówce nie mają prawa być rejestrowane na zdjęciu - nie leżą w torze optycznym do matrycy.
    Jest możliwość aby znajdowały się na matrycy, w takim razie? Skoro przy dwóch różnych obiektywach widać je na zdjęciach, gdzie w jednym z nich paprochów nie ma żadnych.
    Ostatnio edytowane przez Marjolka ; 07-07-2013 o 15:39

Ale wtedy nie powinno być ich widać w wizjerze. Może masz paprochy i tu i tu?

Awatar Marjolka
    Miasto
    Mirzec

Cytat Zamieszczone przez krzyssp Zobacz posta
    Ale wtedy nie powinno być ich widać w wizjerze. Może masz paprochy i tu i tu?
    Reasumując - mam paprochy na matówce (widać przez wizjer), na obiektywie (widać po odczepieniu) i na matrycy (widać na zdjęciach). Więc wychodzi na to, że mam straszny syf w środku. ;-)

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Może tak być
    To są ujemne plusy sprzętu z wymienną optyką

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów