Zgadza się daje wspaniały obrazek, mam to szkiełko od niedawna, wcześniej miałem 100 f/2,0 które też było niezłe.
Zgadza się daje wspaniały obrazek, mam to szkiełko od niedawna, wcześniej miałem 100 f/2,0 które też było niezłe.
Czyli wersja druga jest odrobinę ostrzejsza – teraz tylko pytanie jak duża jest drobna?
Tak duża ze w grę przy zakupie wchodzi tylko wersja druga, czy drobina jest tak mało znacząca ze można pomyśleć o wersji pierwszej?
Optycznie są identyczne, różnią się rzekomo szybszym AF w nowej wersji, ale mówiąc szczerze nie widziałem tej różnicy.
No właśnie, mam wrażenie że wszyscy myślimy podobnie choć inaczej się wyrażamy
Swoją drogą ciekawe co takiego "specjalnego" jest w tym szkle że tyle kosztuje ? (inżynierem nie jestem i na projektowaniu optyki się nie znam - więc zastanawiam się jako laik). Jakie materiały czy procesy technologiczne w porównaniu z innymi "tanimi" stałkami są tak bajońsko drogie ?
Ostatnio edytowane przez slocum ; 05-07-2013 o 09:44
Od innych stałek 85L różni się przede wszystkim wielkością soczewek. A co do ceny - biorąc pod uwagę, że świeżo kupiony obiektyw za 8 z kawałkiem tysięcy 3-6 miesięcy później możesz sprzedać za dwa tysiące mniej, to daje mniej więcej pojęcie o jego realnej wartości. Cena sklepowa nowej sztuki jest moim zdaniem przeszacowana.
Ostatnio edytowane przez Lucky Luck ; 05-07-2013 o 11:09
lepiej wersję II - wersja pierwsza wyszła z produkcji z tego co pamiętam w 2005/6 ? roku i za całkiem niedługi czas
może być problem z dostępnością części zamiennych
nową sztukę kupisz za max 6500 zł jak poszukasz na allegro a używkę poniżej 6kzł
wg mnie ostry od 1.2, poniżej dwa przykłady na 1.2 :
http://img833.imageshack.us/img833/9994/mg5872.jpg
http://img716.imageshack.us/img716/8137/mg58831200.jpg
Mam Ii-kę i tylko mogę się zgodzić z przedmówcami- ostrość ostrością (wyśmienita), ale tu chodzi też o to cudowne odcięcie tła, separację planów, bokeh, etc. No ale malkontent może się przyczepić do relatywnie wolnego AF (umówmy się, to nie szkło na streeta..., lub tendencji do aberracji. Ten, kto chce tego szkła, potrzebuje- wie o tym. I już
![]()
No nie da się ukryć że przydałoby się systemowe szkło ze światłem 1.4 z szybkim AF (dopiero byłby dylematy) ale najpewniej będzie za jakiś czas następca 1.2 z poprawionym AF (ma być znacznie szybszy) w cenie....... samochodu
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner