Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Nowy kalkulator głębi ostrości. Proszę o opinie...

Mieszany widok

Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Nowy kalkulator głębi ostrości. Proszę o opinie...

Ja kiedyś szukałem kalkulatora, w którym by można porównać obiektywy z różnym cropem (konkretnie to chciałem porownać APS-C do m43).
    Chodzi o to, żeby przy porównaniu był jakiś automat, który by sam wyliczył odległość przy zmianie ogniskowej i cropa, tak aby objąć ten sam kadr.
    W końcu liczyłem na piechotę :-)

Początki nałogu Awatar homesicalien

Cytat Zamieszczone przez Analitykowski Zobacz posta
    Ja kiedyś szukałem kalkulatora, w którym by można porównać obiektywy z różnym cropem (konkretnie to chciałem porownać APS-C do m43).
    Chodzi o to, żeby przy porównaniu był jakiś automat, który by sam wyliczył odległość przy zmianie ogniskowej i cropa, tak aby objąć ten sam kadr.
    W końcu liczyłem na piechotę :-)
    Też tego poszukuję. Kiedyś próbowałem dowieść, że 35/1.4 daje mniejszą GO od 50/1.4 z tym samym aparatem obejmując ten sam kadr. Czyli, że odległośc ma większy wpływ na GO niż ogniskowa. Z obliczeń na piechotę wyszło, że tak jest.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    Też tego poszukuję. Kiedyś próbowałem dowieść, że 35/1.4 daje mniejszą GO od 50/1.4 z tym samym aparatem obejmując ten sam kadr. Czyli, że odległośc ma większy wpływ na GO niż ogniskowa. Z obliczeń na piechotę wyszło, że tak jest.
    W uproszczeniu to GO zależy od przysłony i skali odwzorowania, przy typowych (czyli nie macro) odległościach dwie różne ogniskowe obejmujące ten sam kadr przy tej samej przysłonie powinny dać bardzo zbliżoną głębię ostrości (różnica w praktyce pomijalna).

Uprawnienia umieszczania postów