Strona 44 z 84 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 835

Wątek: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Domyślnie Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Cytat Zamieszczone przez Radagast Zobacz posta
    No właśnie tak się zastanawiam czy z 60D przechodzić na 70D.
    Nie jestem użytkownikiem 70D.
    Szkoda kasy na półśrodki, kupisz 70D popatrzysz na samlple z 6D, będziesz chciał zmienić i stracisz kilka stówek na sprzedaży 70D (może nawet 1000zł). Wszystko zależy od tego jak ukształtuje się cena tej nowości za rok.

Popatrz tutaj 70D vs 6D :
    Image comparison: Digital Photography Review

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Jako użytkownik 70d potwierdzam, że obrazek 70d jest lepszy od 60d w kwestii szumów i efektywnej rozdzielczości. Natomiast nie wydaje mi się, aby była ona warta obecnej różnicy w cenie. W ujęciu procentowym, bo kwotowo to dla jednego dużo, dla innego grosze. Jeśli liczy się tylko obrazek, to rzeczywiście warto próbować dozbierać do 6d.

Miasto
    Szczecin/Galway

Ja natomiast mam inny problem a nie chcę zakładać nowego tematu.
    Obecnie mam staruszka 350D i jak to z czasem bywa, zaczyna mi czegoś brakować. Postanowiłam sprzedać 350D i kupić coś nowszego. Mark II niestety nie jest w moim zasięgu cenowym, więc szukałam czegoś do 3-4k zł. Robię głównie zdjęcia krajobrazowe plus zdjęcia kotów (moja pasja). I teraz: czy warto dopłacić do 70D czy też zadowolić się 60D (od czasu do czasu zamierzam tez kręcić filmy)? Dodam jeszcze, że obecnie używam obiektywu Sigma 24-70mm/2.8L a z czasem mam zamiar kupić Sigmę 18-35mm/1.8L.

Dopiero zaczyna

Krajobrazy+ koty+ filmowanie ? hmm. Do krajobrazów mówią że lepsze 50D. ale brak filmowania tam jest. 60D było by ok ale jednak to już przestarzała konstrukcja. więc albo weź 60D na przeczekanie i za rok dwa przerzuć się na 5D markII jak jeszcze potanieją albo zainwestuj teraz w 70D jako w aparat docelowy i już na długo długo Ci wystarczy :-) Ja osobiście dzięki uwagom kolegów z tego tematu podjąłem decyzję że poczekam aż moje 60D samo się rozpadnie a potem zanabędę drogą kupna 6D

Dopiero zaczyna Awatar krzys.d
    Miasto
    Olecko

Posiadam 60d i wydanie na dzień dzisiejszy +1000zł na 70d mnie nie interesuje... Z obecnego sprzętu jestem bardzo zadowolony, a posiadane skromne nadwyżki finansowe wydałem na szkła, gdyż moim zdaniem to szkło jest najważniejsze po drugiej stronie fotografa. Mam typowego "zawistnika" sąsiada, który zawsze musi mieć coś lepszego ode mnie. Ja mam nowy TV, on musi mieć choć o cal większy, ja kupiłem 60d, on kupuje już 70d i szkiełko 18-55... jego sprawa. Wracając do mnie - następnym zakupem będzie FF, a kiedyś, kiedyś kiedy będę już starym i bogatym emerytem (przy naszym ZUSie - co jo godom, co jo godom???), zrobię "upgrade" szkieł

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez Radagast Zobacz posta
    Krajobrazy+ koty+ filmowanie ? hmm. Do krajobrazów mówią że lepsze 50D. ale brak filmowania tam jest.
    Po instalacji ML filmowanie jest
    Magic Lantern install Canon 50D - YouTube
    i to nawet w RAW
    Canon 50D RAW Magic Lantern - YouTube

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez krzys.d Zobacz posta
    Posiadam 60d i wydanie na dzień dzisiejszy +1000zł na 70d mnie nie interesuje... Z obecnego sprzętu jestem bardzo zadowolony, a posiadane skromne nadwyżki finansowe wydałem na szkła, gdyż moim zdaniem to szkło jest najważniejsze po drugiej stronie fotografa. Mam typowego "zawistnika" sąsiada, który zawsze musi mieć coś lepszego ode mnie. Ja mam nowy TV, on musi mieć choć o cal większy, ja kupiłem 60d, on kupuje już 70d i szkiełko 18-55... jego sprawa. Wracając do mnie - następnym zakupem będzie FF, a kiedyś, kiedyś kiedy będę już starym i bogatym emerytem (przy naszym ZUSie - co jo godom, co jo godom???), zrobię "upgrade" szkieł
    Jak kupisz 1dx to sąsiad będzie miał zagwozdkę.

Dopiero zaczyna Awatar krzys.d
    Miasto
    Olecko

Kupił tego 70d, oglądałem, szczerze pochwaliłem... Fajny aparat, na rynku są przecież różne modele, wedle potrzeb. Jedna z córek moich Klientek robi świetne portrety budżetowym 1100d, ale ona nie wie, że jest budżetowy i mało ją to interesuje. Za moją namową kupiła szkło (stałkę 50/1.8) i trzaska foty aż miło, a sąsiad... bez złośliwości napiszę, że wrzucił do szafy i czeka na "wenę"

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

mało informacji o 70d to może dodam swoje 3 grosze jako, że aparat mam już koło 2-3 tygodni
    z cyfrowych canonów miałem 350d, 40d. 40d używałem koło roku i z niego przesiadłem się na 70d
    o zaletach 70d pewnie wszyscy czytali wiec zacznę od wad

dla mnie wadą jest inny akku niż bp511 - chipy itp w "nowym" są w mojej opinii bajerem który miał uniemożliwić stosownie zamienników
    aparat nie przepada za szkłami tamrona - testowałęm z 70-200 2.8 macro i lubi wywalić błąd error 1, podczas filmowania lub trybu servo (tylko w przypadku gdy szkło jest ustawione na AF) Błąd pojawia się różnie, czasem jest, a czasem jest OK. Nie wiem od czego to zależy. Z 40d nie miałem takich errorów z tym szkłem.
    W mojej opinii przez to, że puszka ma mikroregulacje canon olał precyzję ustawienia AF (wszystkie moje szkła wymagały dodania koło 10 punktów), na poprzednich korpusach trafiały w punkt. Podobną rzecz można zaobserwować na teście dpreview.
    focenie w LV, nigdy wcześniej tym się nie bawiłęm (40d) w 70d jest potężny lag od naciśnięcia spustu do zarejestrowania obrazu. Fakt miałem włączoną opcję cichej migawki tryb 1. teraz zdezaktywowałem i jak będzie okazja to sprawdzę. zmiana sposobu ostrzenia na nie "matrycowy" nic nie zmieniła
    matówka jest ciemniejsza niż w 40d (fakt że miałem ef-s), ale "judasz" wydaje mi się ciemny w 70d mimo to

zalety:
    AF - bajeczka, 40d był szybki, ale 70d bije go na głowę, mam dużo mniej nietrafionych fotek, a robię głównie syna 1,5 roku, także AF ma co robić
    AF - matrycowy, jest działa, szybkością dorównuje mojemu staremu fujis602z (tak na oko) da się używać, ale Lag od naciśnięcia spustu do wykonania fotki jest dla mnie nieakceptowalny
    tryb VIDEO - rewela, mam jeszcze kamerę m46 canona, i 70d bije ją na łeb, AF działa sprawnie w trybie filmowania, nie ma problemu z rozoogniskowaniem
    elektroniczna matówka - super sprawa
    sposób wybierania aktywnej strefy/punktu af. canon dodał jeden klawisz koło spustu - rewelacyjne udogodnienie. W 40d dłubałem dżojstikiem, który był mało precyzyjny, w 70d jest duuużo łatwiej i szybciej - obsługuje się kołami nastaw osobno pion, osobno poziom (lub krzyżakiem jak kto woli). Automatyczny wybór strefy Af działa bardzo sprawnie, praktycznie nie używam punktowego AF - tylko w dynamicznym scenach z F1.8
    dodatkowe punkty AF względem 40d
    gibany ekran - wreszcie wyraźny - porównuje z 40d
    aparat zapamiętuje tryb i strefe/punkt AF w zależności od orientacji aparatu - pion/poziom - rewelacyjna rzecz

sprawy dyskusyjne:
    brak joya - w 40d był mało precyzyjny, a w 70d nowy klawisz AF obok spustu, spowodował, że nie mam potrzeby używania joya lub "krzyżaka"
    jakoś obudowy. 40d można było gwoździe wbijać, 70d to jest plastik, ale nie robi złego wrażenia. Jest ciut lepszy niż 350d, ja go bardzo szybko polubiłem, a byłem sceptycznie do tego nastawiony. Jedyne co przewiduje, to to, że za jakiś czas odlepi mi się guma z prawej strony, ponieważ w mojej opinii jest niedokładnie docięta
    szumy matrycy - ja i tak śmigam głównie między iso 100-400 więc nie ma to dla mnie większego znaczenia. ISO 400 jest bardziej gładkie niż z 40d.
    ISO 3200 lepsze niż w 40D
    70d ma potężny BANDING, pierwszy raz się z tym spotkałem, w 40d i 350d nie miałem z tym problemów. Fakt, że problem pojawia się przy iso 6400 (w moim przypadku)
    wydaje mi się, że raw-y z 70d lepiej się zachowują, dają się łatwiej obrabiać w porównaniu do 40d. trudno mi to wytłumaczyć, ale wprowadzanie korekt o 1ev nie powoduje negatywnych efektów
    matryca 20mln punktów, czy nam tego potrzeba? rawy po 29mb, gdzie ja to będę magazynować? mRAW jest tylko ciut mniejszy
    iso 25600 bajer, w mojej ocenie mogło by go nie być, nie używalne
    iso 12300 dla odbitki 13x18 może być, ale wyciąganie czegoś w postprocesie - mordęga
    WIFI ? dali więc jest, odpaliłem raz, pobawiłem się androidem i zapomniałem, że mam. Może się przydać w specyficznych sytuacjach, ale czy to taki wypas?
    Brak GPS - jak wyżej, nie czuje braku
    APS-C - ten segment rynku tak ma, szkoda, że nie APS-H - żeby 7d mk2 był APS-H, to za 3-4 lata zmienię puszkę, a szkła będą pasować
    APS-C - cena szkieł i ich gabaryt/ masa dla mnie zaleta. FF jest za drogi w szkłach, na samą puszkę można uzbierać drobniaki, ale słoiki to już trzeba sprzętem pracować
    cena korpusu - to się z czasem zmieni.

do body podpinam:
    Sigme 18-35 1.8
    Sigme 50 1.4
    Tamron 70-200 2.8 macro
    Samyang 8mm
    Sigme 17-70 DC macro - tylko do testu z ciekawości

za jakiś czas dojedzie canon 10-22 - jedyny systemowy jaki będę mieć

aparat dobrze współpracuje z yn 568exII i z yn622C. ja nie przepadam za systemem e-ttl canona i zawsze muszę wprowadzać korekty ev. jeszcze trochę i przejdę na manual flash, niezależne od puszki, czy 350d czy 70d.
    z C 380ex też OK

W mojej opinii 70d jest skierowany do takich klientów jak jak. Zaawansowany amator, podpatrujący profi, lubiący poeksperymentować z obrazem, szkłami itp. nie posiadający specjalnych preferencji jeśli chodzi o styl fotografowania, cykający głównie kotleta i rodzinę, aparat na spacery, czasem potrzebujący opcji video przy ujęciach do 2 minut- np dziecko jedzące banana Sprzęt w miarę lekki mający wygodną obsługę. Wydaje mi się, że canon serię xxD kieruje obecnie do takiego klienta jak ja.

Czemu nie 60d, przesiadka z 40d w mojej opinii bez sensu. Różnica w pixelach matrycy i w ekranie nie warta wymiany. Skok, między 40d, a 70d warty uwagi

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    70d ma potężny BANDING, pierwszy raz się z tym spotkałem, w 40d i 350d nie miałem z tym problemów.
    Albo bandingiem nazywasz jakieś inne zjawisko (jakie?), albo nigdy nie robiłeś 40D zdjęć na iso 1600 i wyżej...

Fakt, że problem pojawia się przy iso 6400 (w moim przypadku)
    Której to czułości nie ma w obu wymienionych wcześniej aparatach :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 44 z 84 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów