Strona 19 z 84 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 835

Wątek: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Aż specjalnie chciałem sprawdzić kto ma rację.

http://imageshack.us/a/img163/1041/tch3.jpg

Ten po prawo wygląda jakby odszumiany
    Wszstkie sa odszumiane, już hardwarowo, i jeszcze softwarowo. Bez odszumiania byłaby okrutna kaszanka na każdej matrycy.

Ale właśnie; czy to pasuje do opisów tragedii, przestarzałości, dawania ciała, przepaści, itp. Itd?

Pytanie 2: jak trzeba było powiększyć żeby jakakolwiek różnicę dostrzec? W jakim przypadku taka różnica w którakolwiek stronę cokolwiek znaczy?
    Pytanie 3 : a inne parametry, np. kolor?
    Pytanie 4 : czy 60d wiele się röżni?
    Pytanie 5: a co z Nikonem 7100? Inaczej?
    Pytanie 6: czy da się te obrazki zrobić zupełnie nierozróżnialnymi via minimalne softwarowe wygładzanie?
    Pytanie 7: czy mogę podać przykład gdzie pentax jest wyraźnie gorszy?

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Pytanie 7: czy mogę podać przykład gdzie pentax jest wyraźnie gorszy?
    Podaj, nie jestem fanem pentaxa, nie obrażę się, ale z nikonem uważaj

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Podaj, nie jestem fanem pentaxa, nie obrażę się, ale z nikonem uważaj
    Proszę bardzo, tutaj widać jak Pentax totalnie eksterminuje wzór na czerwonej próbce. Canon 60D, (żeby nie było, że dopiero 70D może się równac ze znakomitą konkurencją) Pentax K-5 iis, Nikon D7100. ISO 6400, bez NR, jpeg. Jeżeli ktoś chce wierzyć , że w rawie bedzie inaczej....
    Akurat na czerwonym Nikon wychodzi świetnie. Ale w różowym już nie tak bardzo. Ogólnie, na mniej wymagajacych motywach szumy na wszystkich trzech są podobne, i żeby zobaczyć różnice trzeba się dobrze przyjrzec na dużym powiekszeniu.

Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 09-08-2013 o 06:39

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

"Np. przy ISO 6400 (moje ulubione) ciemny obszar na prawo od spinaczy biurowych."
    Proponuje dla takich obszarów podciągnąć trochę ekspozycje... i porównać co wychodzi z matrycy APS-C Canona i Pentaxa K5 - może się kolega bardzo zdziwić.
    Bardzo długo zastanawiałem sie (obrabiałem RAW z różnych puszek) na jakiego Canona wymienić swoje 20d i wyszło mi że w kwesti jakości obrazka Canon ze swoimi APS-C nie ma wiele do zaoferowania... niestety.
    Nie mam zamiaru niczego na siłę udowadniać jak ktoś się upiera przy swoim.
    Dla mnie EOT.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Bywalec Awatar photogambler
    Miasto
    wawa

Czy ktos moze napisac,jak nowa pucha bedzie ostrzyla (fotki/wideo) na "starych" szklach t.zn.nie stm-ach.Czy tylko wolniej i z hałasem?To dosc istotne dla posiadajacych szklarnie.
    pozdrawiam :-)
    6d, 50 1,8 STM, 16-35 f4 IS L, 24-105 f4 IS L ,85 1,8 USM, 70-200 f4 IS L, pleśniaczki, itepe...

Dopiero zaczyna

Straszna cisza na temat nowości Canona. A podobno gdzieś już pojawiają się pierwsze zdjęcia/sample z tego aparatu.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

tutaj widać jak Pentax totalnie eksterminuje wzór na czerwonej próbce. Canon 60D, (żeby nie było, że dopiero 70D może się równac ze znakomitą konkurencją) Pentax K-5 iis, Nikon D7100. ISO 6400, bez NR, jpeg. Jeżeli ktoś chce wierzyć , że w rawie bedzie inaczej...

Na tym przykładzie widać doskonale, że "psy szczekają", a Canon daje i tak najlepszy obrazek. Dobrze widać ile warta jest matryca np. na zdjęciach scenki na Optycznych. Nie patrzę już na wykresy. Ingerencja softu puszek w RAW powoduje zafałszowanie wyników. Zawsze zaczynam oglądanie zdjęcia scenki od zielonego liścia. Matryce Canona dają tam najlepszy detal. Co ciekawe, właśnie Pentax najbardziej się tam wykłada.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    Na tym przykładzie widać doskonale, że "psy szczekają", a Canon daje i tak najlepszy obrazek. Dobrze widać ile warta jest matryca np. na zdjęciach scenki na Optycznych. Nie patrzę już na wykresy. Ingerencja softu puszek w RAW powoduje zafałszowanie wyników. Zawsze zaczynam oglądanie zdjęcia scenki od zielonego liścia. Matryce Canona dają tam najlepszy detal. Co ciekawe, właśnie Pentax najbardziej się tam wykłada.
    Podnieś ekspozycję o 1EV w górę na takim zdjęciu, a zobaczysz "kolorową sraczkę" jaką generuje canon. Na obrazku konkurencyjnych firm "kolorowa sraczka" nie pojawi się przy korekcji o 3-4EV. Tylko błagam nie pisz że trzeba dobrze naświetlać bo nie o tym mowa.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Podnieś ekspozycję o 1EV w górę na takim zdjęciu, a zobaczysz "kolorową sraczkę" jaką generuje canon. Na obrazku konkurencyjnych firm "kolorowa sraczka" nie pojawi się przy korekcji o 3-4EV. Tylko błagam nie pisz że trzeba dobrze naświetlać bo nie o tym mowa.
    Z tego co mi wiadomo, pentax ma auto-odszumianie rawów, powyżej jakiejś wartości. To już troszkę przekombinowana sprawa. Ale wracając do tematu podobno d7100 ma tak dobrą matryce apsc że można już naprawdę pokombinować z korekcją EV. 70D teoretycznie będzie nowszym aparatem niż 7100 - także może coś z niego będzie. Nie ma nigdzie rawów z 70d?
    Ostatnio edytowane przez facestock ; 15-08-2013 o 20:56

Jeżeli ktoś chce wierzyć , że w rawie bedzie inaczej....
    Jednak jest inaczej
    Trudno porównywać JPG, nawet z canonów digic IV vs V.

Myślę, że ten aparat to dobry wybór dla kogoś kto przesiada się ze starszej matrycy od 18MPx (oczywiście mówimy o APS-C Canona).

Strona 19 z 84 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów