szybkie pytanko: czy na 70d dają jakąś gwarantowaną żywotność migawki?
100tyś? Czy podobnie jak 6d są tylko plotki?
szybkie pytanko: czy na 70d dają jakąś gwarantowaną żywotność migawki?
100tyś? Czy podobnie jak 6d są tylko plotki?
SONY
150000 ale problemy z nią mogą występować znacznie wcześniej, zależy jaki się komu trafi egzemplarz aparatu i w jakich warunkach będzie go użytkował.
Canon Shutter Count | Shutter Actuations
canon eos 70d | Camera Shutter Life Database
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 20-11-2014 o 19:45
Mam pytanie do użytkowników 70d.
Proszę o info, jak(czy) działa AF z obiektywem 400/5,6 +telekonwenter 1,4
To jest niestety sprawa dość subiektywna. Działać to on owszem jakoś działa. Ale raczej przeciętnie lub nawet słabo na mój gust. Chociaż na pewno lepiej niż w 50d czy 40d.
--- Kolejny post ---
Jest jeszcze drugi aspekt sprawy, AF w trybie LV. W dobrym świetle działa pewniej i dokładniej niż zwykły AF. Ale też raczej da się to używać tylko do obiektów statycznych.
--- Kolejny post ---
Na koniec jeszcze małe wyjaśnienie dla porządku. W pierwszym z opisanych przeze mnie przypadków tc nie może być widoczny (albo specjalny albo zalepianie styków).
--- Kolejny post ---
W drugim korpus nie ma nic przeciwko ostrzeniu do f/11. A nawet więcej. Nie trzeba nic kombinować.
Po prostu oddaj aparat do serwisu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dziwne macie problemy mi af dział celnie i wielokrotnie lepiej niż w EOS 40d.
Zresztą muszę jeszcze przetestować czy faktycznie działa tak jak powinien.
Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 19-11-2014 o 20:23
Znalazłem dwa artykuły, które (mimo, że jeden z nich nienajnowszy) pokazują, że AF problem nie jest trywialny, szczególnie duży rozrzut występuje przy długoogniskowych zoom'ach i niestety zmienia się wraz z nastawioną ogniskową zoom'a oraz odległością do obiektu, co jest zgodne z moimi doświadczeniami. Artykuły te podają wskazówki, jak podejść do mikroregulacji, więc zamieszczam linki - może komuś sie przydadzą. Swoje doświadczenia przekażę po wykonaniu mikroregulacji (trochę będzie musiała poczekać, ze wzgledu na niesprzyjającą pogodę).
Mikroregulacja AF – Precyzyjna korekta AF | Testowisko
Mikroregulacja obiektywów czyli powalczmy o ostrość...
Sprawdzałem ostrość 70d z plikami raw EOS 40d i niestety faktycznie coś nie tak z tymi puszkami (70d).
Rawy z EOS 40d lepiej wyglądają pod względem ostrości niż te z 70d. Jak słońce zaświeci postaram się skorygować puszkę mikro regulacją.