Ileż to razy można pisać że do poważniejszego filmowania to manual, a do reszty (z małymi wyjątkami) AF.
Ileż to razy można pisać że do poważniejszego filmowania to manual, a do reszty (z małymi wyjątkami) AF.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Chyba, że wymyślą jakiś inny rodzaj matryc niekoniecznie oparty na krzemie. Bo w krzemie to już chyba osiągnęli wszystko co się dało. Albo mogli foveony rozwijać. Ale widać się nie da (problem z szumami na czerwonym kanale).
W sumie to samo jest w FF. Skok pomiędzy 5D a 5D II jest duży. Pomiędzy 5D II i 5D III w obrazie już jakby mniejszy.
co za snobykupili nie chcą chwalić się, a tak miało być pięknie
![]()
Używam niewiele od dwóch tygodni (ca. 50 zdjęć). Ogólnie korpus bardzo przypomina 7d w działaniu. Na minus brak spota w AF, na plus tryb cichej migawki (w 7d był tylko w LV chyba?). Wybierak precyzyjniejszy od joysticka w 7d, za to gorzej umiejscowiony. Tyle w kwestiach użytkowo-ergonomicznych. Obrazek jak z 7d, wiele więcej (jeśli w ogóle) raczej się nie wyciągnie.
no dobra zaczyna mnie coraz bardziej wiercić w brzuchu do kupna
to teraz jaką kartę pamieci do tego najlepiej?
do filmów nadaje się tylko na SDHC/SDXC? ktora lepsza?
i ile GB brać, żeby na trochę starczało? lepiej jedną wielką karte czy dwie mniejsze? prędkosć 45mb/s czy to za duzo styknie 30?
np
1) Secure Digital (SDHC) 16GB Sandisk Extreme Class 10 45MB/s UHS-I - 85zł x2 szt
2) Secure Digital (SDHC) 32GB Sandisk Extreme Class 10 45MB/s UHS-I - 139 zł
3) Secure Digital (SDXC) 64GB SanDisk Extreme Class 10 45MB/s UHS-I - 276 zł
pozdrawiam, Emilia
32 GB 45 MB/s wydaje się być optymalnym wyborem.
Nie wiem tylko dlaczego już drugi Sandisk z rzędu mi się rozkleja (dwie połówki obudowy)...
Z ciut innej beczki: wydaje mi się, że RAW-y z 70d są przetwarzane (DPP) wyraźnie wolniej niż z 7d. Sprawdzę jeszcze dokładnie. Więc jeśli ktoś ma słaby komputer...
Z przydatnych drobiazgów cenię sobie w 70d pokrętło trybów z blokadą. Ponieważ plecak mam zawsze wypchany, to często zdarzało mi się w poprzednich korpusach przestawić przy wyciąganiu...