Ale zauważcie że slot na kartę pamięci jest nieuszczelniony![]()
Ale zauważcie że slot na kartę pamięci jest nieuszczelniony![]()
Patrzę sobie na wykresy zakresu tonalnego na Optycznych i widzę, że 70D ma identyczny DR jak qltowy FF 5D. Jak tu można pisać, że nie ma postępu.
5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM
a ja mam inna opinie i mi się 70d podoba jako amatorowi nie zarabiającemu na foto. mam obecnie 40d i przesiadka na 70d jest w moim odczuciu sensowna. foce głównie dziecko i czasem filmuje(kameruje). na wycieczkę muszę ze sobą targać dodatkowo kamerę video, a tu w jednym urządzeniu mam wszystko, czego potrzebuje. Jakość obrazka mi styka, może tylko DR marny. Ciekawy jak wyglądało by porównanie 40D i 70D w zobrazowaniu identycznej sceny. Ciekawy jestem, czy zauważyłbym różnicę. faktem jest, że cena 70d jest odjechana dosyć mocno. co do ficzerów to WIFI mi bardzo leży, bo mam sieć w domu i ułatwi mi to zrzucanie materiału. Nie znoszę kabli.
W 70d podoba mi się, że canon dodał nowe punkty AF, czego nie było w 60d. W mojej opinii to jest duży skok miedzy 50d a 70d. A testy to nie wszystko. Upałów na fotach nie znoszę i dlatego jestem ciekawy jak by wyszło porównanie w scenach życiowych DR 50d i 70d.
Mnie osobiście nie spodobał się poniższy fragment testu na Optycznych:
"Podczas testowania aparatu automatyczne czyszczenie było aktywne. Pod koniec testu zauważyliśmy jednak na matrycy kilka niewielkich drobin kurzu, z którymi automatyczne czyszczenie nie było w stanie sobie poradzić."
I w podsumowaniu:
"Nie do końca skuteczny okazał się jednak automatyczny system czyszczenie matrycy. W trakcie testowania EOS-a na matrycy znalazło się kilka niewielkich drobin kurzu, których czyszczenie nie było w stanie usunąć."
Wiadomo, że można przedmuchać, ale dotąd jakoś nie narzekałem na systemy automatycznego czyszczenia matrycy. Nie sądzę, żeby zastosowali jakiś gorszy system niż w dotychczasowych puszkach, więc nie wiem dlaczego tutaj nie wyrabiał - na tyle, że zostało to podkreślone.
Ostatnio edytowane przez Bart ; 04-10-2013 o 12:36
Zawsze pozostaje kwestia odniesienia. Właśnie musiałem przerobić nieco RAW'ów z 40d sprzed kilku lat. Ależ te pliki są niefajne! (kolory, rozdzielczość, szumy). Jednak RAWy z jakiejkolwiek współczesnej matrycy choćby z 600d obrabia się dużo przyjemniej!
Co do zrzucania plików (zwłaszcza RAW) przez Wi-Fi to nie jest chyba dobry pomysł. Dobry czytnik na USB 3 i szybka karta będą pewnie z 20x szybsze...
raw 40d nie fajny???? to mnie zaskoczyłeś. kolory nie pasuja? szumy w iso 100-400? rozdzielczość??? (która styka spokojnie do wydruku a3) nie rozumiem. W moim odczuciu 10-12mln pix jest wystarczające, a i plik nie waży 20mb, kolory - chyba jestem ślepy bo z 40d mi pasują, nie ogarniam twojej wypowiedzi. 600d i 40d wybacz to inne aparaty i inne zastosowanie. jak podpiąłem sigme 18-35 do 350d to dało się robić foty, ale nadgarstki trzeba było mieć stalowe.
Przesiadłem się z 40D i po jednym dniu focenia i "kamerowania" jestem zadowolony. Jak na razie znalazłem jedną upierdliwą rzecz, z którą można żyć (przy pewnym ustawieniu kątowym obraz na LCD jest wyświetlony do góry nogami). Plastik użyty do obudowy przypomniał mi stare dobre czasy spędzone z 350D. Tak poza tym same plusy. WiFi i możliwość zdalnego sterowania aparatem - super sprawa! :-)
Kilka Canonierek i rurek.
Zapraszam www.ozminfoto.com
7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
fotki
Ja również mam prośbę do posiadaczy 70D. Nagrałem zachowanie się mojego LCD, o którym wspomniałem wcześniej. Jak by ktoś mógł sprawdzić swój będę wdzięczny.
http://youtu.be/LKvnGiBxoro
Ostatnio edytowane przez Soviet ; 07-10-2013 o 23:19
Kilka Canonierek i rurek.
Zapraszam www.ozminfoto.com