no wlasnie w takich ujeciach z zabiej perspektywy AF ma bardzo duzo sensu. ostrzenie manualne grozi zwichnieciem nadgarstka, bo to juz jest "wyginam smialo cialo" nie na kosci 35-letniego faceta...
dochodza jeszcze czynniki takie jak latwosc oceny ostrosci (ekranik odbija swiatlo sloneczne!) a przede wszystkim zdolnosc do trzymania aparatu nieruchomo, bo to w pozycji przykucnietej tez wymaga wiekszego zachodzu. lewa reka, jesli juz, sprawdza sie do podpierania aparatu (tzn. mozna na niej polozyc podstawe aparatu). wiec wolna nie jest...
last but not least... ostrzenie manualne mozna sobie ogolnie wsadzic w odwlok w momencie kiedy wieje wiaterek. w PL problem moze nieznany, ale w NL nie zdarza sie, zeby pogoda byla calkiem bezwietrzna...
tu mam watpliwosci. AF 600D w LV jest mizerny. a 70D wlasnie to powinien miec poprawione
zgadzam sie w calej rozciaglosci. bo widze, ze dokladnie nie wiesz o co w tym chodzi, wiec ta roznica dla ciebie jest wylacznie teoretyczna![]()
Jak bylo to sorry.
Canon 70D vs Nikon D7100 Epic Shootout Comparison
To jest chyba nowa scenka. Ciekawa jest możliwość zmiany rodzaju oświetlenia, rozmiaru zdjęcia i fulscreen
Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review
.
A ja sie głupi zastanawiałem czy nie sprzedać 7D na rzecz 70d. Tfu Tfu.
Witaj.
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co chcesz robić. Czy zdjęcia czy filmy. Jeśli wolisz filmować to wziąłbym 70d bo tryb filmowy i AF podczas filmowania w 70 jest lepszy i szybszy niż w jakimkolwiek innym canonie.I to jest fakt, ta nowa matryca dual pixel robi robote jeśli chodzi o filmowanie. Ja jestem z tych osób ktore uważają że zdjęcia to aparat a filmy to kamera. I tutaj nie ma już takiej kolosalnej różnicy w jakości obrazka między tymi dwoma, jest znikoma. Jasne że 70 to nowsza matryca i troszke lepiej sobie radzi ale jeśli nie jesteś nerdem który oglada z kazdego zdjecia cropy 100 i 200 procent, to różnicy nie zauważysz. O 7D można tu i ówdzie poczytać że bardzo szumi. Bawiłem się dwoma egzemplarzami siódemki - najpierw u kumpla a pózniej kupiłem sobie swój. Na obydwu można robić fotki w iso do 1600 bez zastanowienia sie, a przy odszumianiu z rawów mozna nawet 3200. Radziłbym jednak sprawdzić to na własnej skórze i porobić testy bo wiesz, różnie to bywa, są na tym forum ludzie którzy widzą szumy już na iso 100 i taki to bedzie sie dziwił ze canon w ogole wypuscil 7D. Zobacz jakieś sample i sam odpowiedz czy to akceptujesz. Banding w cieniach ? hmm moze jest ale ja go nie zauważyłem, albo podświadomie nauczyłem się tak robić zdjęcia tak żeby go nie było.
Dla mnie osobiście, 7D ponieważ: jest solidny (magnezowe body), cięższy niż plastikowe puszki (dla mnie to akurat plus), ma duży i bardzo wygodny grip, rozmieszczenie przycisków jest w 7D bajeczne a joystick jest tak mi0dny że nie wyobrażam sobie obsługi aparatu bez niego, w 70D masz malutkie kółko i ośmio-kierunkowy pad z 60D na który wszyscy użytkownicy 60D narzekali.Ja równiez miałem wcześniej 60D i potwierdzam.
Ceny nowych są podobne ale używke 7D możesz kupić używany w cudownym stanie z niewielkim przebiegiem za około 3-3,5k i reszte kasy (zakłądając że miałeś 4,5k na nowe 70D) dołożyć do jakiegoś fajnego słoika.
Krótko mówiąc wszystko zależy od tego co planujesz robić aparatem. Dla przykładu: jeśli zupełnie nie planujesz filmować a wi-fi i gps są ci zbędne to poszedłbym w 7D.
Jeszcze zapomniałeś dodać o ważnej różnicy, dla mnie chociażby to jest ważne, że wizjer w 7d do 100% a w 70d to 98% a w 60d jest 96%
Myślałem nad 7d, ale podjąłem decyzje że na wiosnę sprzedaje 650d i zakupie jednak 70d
Ostatnio edytowane przez lokowaty ; 21-09-2013 o 23:04
7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
fotki