Strona 28 z 84 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 835

Wątek: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Realnie ta matrycy ma ponad 40mln pikseli
    Nie rozumiem. Jak to ponad 40mln? Czy to nie jest tak, że te 20mln to już są te "dual" piksele?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Każdy z 20 mln jest złożony z dwóch subpikseli - tu masz to wyłożone: Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Ten nowy autofocus w trybie filmowym działać będzie tylko z obiektywami stm czy z dowolnym ?

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Każdy z 20 mln jest złożony z dwóch subpikseli
    Canon tak wyjaśnił swoją nową technologię żeby nie było wiadomo do końca o co chodzi. Wydaje mi się, że gdyby mogli to nie omieszkaliby napisać, że jest to matryca 40mln. Tymczasem w specyfikacji wyraźnie napisali: "Liczba efektywnych pikseli Około 20,20 megapiksela
    Łączna liczba pikseli Około 20,90 megapiksela"

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    (...) argument, że Canon stoi w miejscu. Nie stoi. Nie wspominałem nic o konkurencji, jedynie że nowe przetworniki są lepsze o przynajmniej 1 EV od poprzednich. Do tego 70D ma czujnik fazowy wielkości 80% matrycy - jaki inny producent oferuje taką funkcjonalność?
    Wszyscy softwarowo wyciągają coraz więcej z matryc (głównie coraz lepesze odszumianie). Każdy poprawia jak może, kwestia jak się w danym momencie ma do poziomu konkurencji. Ale już dawno poziom praktycznie wszystkich aparatów (szczególnie ISO, DR nie koniecznie) jest taki że powinien wystarczać 80% użytkownikom, i dawno przekracza to co dawał analog.

Co do detekcji fazy z matrycy - świetnie. Tylko po co w takim razie lustro? Po co ten starożytny, kłapiący, spowalniający i generujacy drgania mechanizm? Dziś już AF po kontraście (przynajmniej na S-AF) śmiga nawet szybciej niz AF na detekcji fazy. Dodanie detekcji fazy do matrycy, albo użycie hybrydowego AF (detekcja kontrastu + detekcja fazy) przyśpieszy jeszcze bardziej (szczególnie C-AF). Detekcję fazy na matrycy oferuje teraz także Sony na swoich matrycach (choć pixeli pełniących tą funkcję jest mniej niż u Canona), a nowe produkty z tymi matrycami mają także hybrydowy AF (Olympus EM-1 który będzie miał premierę 10 września, a także zdaje się nowe modele bezlusterkowców Sony).
    Po co w takim razie jeszcze robić lustra? Dla wizjera optycznego? Najnowsze elektroniczne mają już naprawdę wysoki poziom, a do tego mnóstwo funkcjonalności której nie ma optyczny. Ostatni produkt Epsiona (używany choćby przez Olympusa - jako doczepiany VF-4 lub zamontowany na stałe w EM-1) daje obraz rozmiarów takich, jak optyczne we flagowych lustrzankach (większy od wszystkich APS-owych, większy od flagowców FF Nikona, tylko nieco mniejszy niż w najnowszej "jedynce" Canona).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    A przepraszam, któryś wykazuje? Na poziomie teoretycznym jest to przecież niemożliwe :-)
    A czemu? Z tego co zrozumiałem, to w trybie LV ten aparat używa detekcji fazy, więc czemu nie ... Poprzednie tego nie miały.

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez malibu Zobacz posta
    Ten nowy autofocus w trybie filmowym działać będzie tylko z obiektywami stm czy z dowolnym ?
    Ze wszystkimi za wyjątkiem niektórych starszych konstrukcji. Jest podana liczba kompatybilności.

Cytat Zamieszczone przez PMP Zobacz posta
    Canon tak wyjaśnił swoją nową technologię żeby nie było wiadomo do końca o co chodzi. Wydaje mi się, że gdyby mogli to nie omieszkaliby napisać, że jest to matryca 40mln. Tymczasem w specyfikacji wyraźnie napisali: "Liczba efektywnych pikseli Około 20,20 megapiksela
    Łączna liczba pikseli Około 20,90 megapiksela"
    To chyba czytamy różne opisy, bo w linku który Ci podałem jest wszystko przedstawione dość precyzyjnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Po co w takim razie jeszcze robić lustra?
    Jeśli powstanie jakikolwiek system z pełnoklatkową matrycą i jasnymi stałkami i nie będzie kosztował przy tym tyle, co dobrej klasy samochód, to z przyjemnością się przesiądę.

Dla wizjera optycznego? Najnowsze elektroniczne mają już naprawdę wysoki poziom
    A które to te najnowsze elektroniczne? Czy SLT-A65 to już ten wysoki poziom?
    Jeśli tak, to zaprawdę powiadam ci - dalej ta technologia jest w ciemnej, murzyńskiej d...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

To chyba czytamy różne opisy, bo w linku który Ci podałem jest wszystko przedstawione dość precyzyjnie.
    Dzięki za ten link. Jednak ja ten opis rozumiem tak, że każdy piksel przypadają dwie fotodiody, które działają niezależnie przy ustawianiu ostrości, natomiast podczas rejestracji obrazu, sygnał z obu jest łączony w jeden na wyjściu. Zatem jak by nie patrzeć to jest jednak 20mln

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez malibu Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez PMP Zobacz posta
    Dzięki za ten link. Jednak ja ten opis rozumiem tak, że każdy piksel przypadają dwie fotodiody, które działają niezależnie przy ustawianiu ostrości, natomiast podczas rejestracji obrazu, sygnał z obu jest łączony w jeden na wyjściu. Zatem jak by nie patrzeć to jest jednak 20mln
    Praktyka pokazuje że obraz z łączonych pikseli to zupełnie nie to samo co z pojedynczych. Dlatego ma znaczenie że to nie są pojedyncze piksele.

Tak jak ktoś wyżej napisał Canon idzie własną drogą i nie ma zupełnie powodu żeby siedzieć tu i biadolić jak to powinni gonić konkurencję, bo najwyraźniej nie mają takiego zamiaru. Podejrzewam że DR marketingowo w ogóle się "nie sprzedaje" i nie jest to kwestia na którą w puszkach amatorskich będzie kładziony nacisk.
    Kapitan Wagner

Strona 28 z 84 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów