Strona 78 z 84 PierwszyPierwszy ... 28687677787980 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 835

Wątek: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Nie czytałam całego wątku, ale te problemy z ostrzeniem przez wizjer to raczej niedokładnie zamontowana matówka, czy w ogóle niedokładna matówka (pamiętajmy, że w standardzie montują matówkę EF-a, która 'woli' ciemniejsze szkła, do bardziej precycyjnego ostrzenia służy matówka EF-s, bo do 70d chyba nie ma takich porządnych matówek do precycyjnego ostrzenia) a nie układ AF sam w sobie.

Ciesz się cerfes, że 60d nie zamierzasz kupić, to byś się dopiero naczytał i naoglądał

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

we wszystkich nowych body, w tym w 70D matówka nie jest wymienna,

wymienne matówki do precyzyjnego ostrzenia dotyczyły tylko manualnego ustawiania ostrości, na AF nigdy nie miały pozytywnego wpływu, jeżeli już to negatywny
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

O czym Wy piszecie, jakie praobemy???
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

A to sorka, nie wiedziałam, 60d ma jeszcze wymienną. I wiem, że precyzyjne matówki są do manualnego ostrzenia, ale jeśli matówka będzie niedokładna to dojdzie do przekłamań pomiędzy tym co widzimy w tym jak ostrzy AF.

Edit: Lutek, nie wiem jakie Ja w swoich aparatach nie mam żadnych problemów z niczym.
    Ostatnio edytowane przez eleroo ; 07-10-2015 o 17:19

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Edit: Lutek, nie wiem jakie Ja w swoich aparatach nie mam żadnych problemów z niczym.
    Ja też
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Nie, to nie matówka, bo na zdjęciach wychodzi. Serio, przeczytajcie poprzednie 5-10 stron tego tematu, dużo ludzi pisze i linkuje różne filmy z przykładami. Aczkolwiek możliwe, że to dotyczy tylko niektórych egzemplarzy w niektórych krajach. Chciałem sprawdzić przed zakupem jak to działa, a w sklepie to pewnie jasnego szkła nie będą za bardzo mieli. Może mi się uda kogoś*z Łodzi złapać.

Btw. gdzie warto kupować, w dużych sklepach sieciowych czy macie jakieś sprawdzone albo kogoś z forum?

Z forum to Tamrony u Cichego Korzystałam i pochwalam

W PL zakupy puszkowo-obiektywowe robiłam internetem na cyfrowe.pl i zawsze wszystko było git. Przy dużych zakupach typu puszka dzwonią, potwierdzają, informują etc. Popierdółki typu wężyk spustowy u fripersa i też spoko. No dawno dawno temu 400d kupiłam w sklepie stacjonarnym, ale to było w 2006 roku, więc tam się sto razy mogło pozmieniać już Ogólnie to kieruję się zasadą, że lepiej zapłacić parę groszy więcej (bo w tych dużych sklepach typu cyfrowe.pl bywa ciut drożej niż gdzie indziej), ale być pewną, że w razie kłopotów nie będzie problemu ze zwrotem czy reklamacją, czy w ogóle z jakimiś dziwnymi sytuacjami.

Co do awarii, niedziałających autofocusów, spadków rozdzielczości i nie wiem co tam jeszcze ludzie mają za problemy, to wiesz, masz wybór - albo marnować migawkę na fotografowanie tablic testowych i dostawać gorączki i palpitacji serca, jeśli wynik będzie pół promila gorszy od wyniku ze stronki x czy od jutubera y, albo wziąć ten sprzęt i robić nim foty. Czasem tak czytam te rózne wątki (tego akurat mi sie nie chce) i się zastanawiam czy to ja jestem takim farciarzem, czy ludzie naokoło mają same kłopoty ze sprzętem? Mam ponad 20 aparatów, różnych różnistych. Najpoważniejszą awarią i dysfunkcją jaka mi się w nich zdarzyła to latające kółko w piątce, ale to kółko to każdemu prędzej czy później zacznie latać. Albo mam farta, albo co?
    70d to zaawansowana dobra pucha, którą możesz robić zdjęcia albo kijowe albo zarąbiste. To już od Ciebie zależy jakie będą, a nie kurde od tego, że af po ciemku nie trafia czasem albo że w słońcu nie widać nic na wyświetlaczu. To normalne, że się martwisz, bo to niemały wydatek, ale zluzuj, kup i rób foty i zobaczysz, że będzie okej.

Edit: A jeśli nawet coś będzie niedokładnie ostrzyło z jakimś szkłem, to masz mikrokalibrację przecież. Takie rzeczy są po to, żeby z nich korzystać, to się zdarza też w hi-endowych puchach, więc naprawdę nie bój żaby
    Ostatnio edytowane przez eleroo ; 07-10-2015 o 20:54

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    spox
    na tym forum każdy nowy canon ma problemy z AF, iso, gumami,farba,plastykiem i co tylko ktoś tam sobie wymyśli
    wszystkie te problemy urywają się w momencie wyprodukowania następcy rzeczonego aparatu a ten wtenczas okazuje się całkiem udanym poprzednikiem nowego bubla
    Jednak muszę kolegę uzupełnić ponieważ zapomiał dodać niezwykle ważną rzecz. Mianowicie jak się z kolei pojawi następca następcy to ten aparat, który na początku miał te wszystkie straszne wady wykluczające go w zasadzie z jakiegokolwiek użycia poza przyciskiem do papieru staje się kultowy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Czekam na wpis na jakimkolwiek forum, kiedy to 60d zostanie okrzyknięty kultowym aparatem. To będzie wiekopomna chwila. Czekam z utęsknieniem

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Moj kultowy eos 60Dc nie mial zadnych problemow. A jesli jakis nowy aparat ma, polecam kalibracje w serwisie.

Odrobina teorii tez sie przydaje, nie wspomne o takiej herezji jak czytanie instrukcji obslugi.

Strona 78 z 84 PierwszyPierwszy ... 28687677787980 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów