Strona 77 z 84 PierwszyPierwszy ... 27677576777879 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 835

Wątek: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Domyślnie Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Witam!
    Dziwny jest ten pomiar matrycowy w 70D. Jak miałem 350D to matrycowy był zawsze matrycowy czyli zbierał jasnośc z całego kadru a tu 70D matrycowy jest ścićle powiązany z punktem ostrzenia (czyli matrycowy- niematrycowy). Widać to szczególnie robiąc zdjęcia wieczorem w mieście gdzie np przy automatycznym wyborze punktów ostrzenia każde zdkęcie ma inną jasność a różnice to nawet 300%! A nawet jak ustawia się ściśle ustawiony na sztywn jeden punkt ostrzenia to nie sposób przewidzieć jasności zdjęcia i trzeba używać LV bo przesuwając punkt ostrzenia o kilka cm jasnośc zdjęcia może być o 200% inna...

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 05-10-2015 o 00:01
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Pytanie mam. Za ile można sprzedać EOS 70D z kitem 18-135? W maju kupiony, igła stan. Około 300 zdjęć na migawce.
    Tylko 300 zdjęć? Czemu sprzedajesz, źle działa? Teoretycznie jest nówka sztuka, w praktyce niestety sporo taniej, bo nikt nie da tyle samo za używany co może mieć za nowy - nie macany.

Strasznie się napaliłem na ten aparat a teraz mi popsuliście zajawkę tym problemem z AF. Od kilku lat siedzę na Pentaksie K10 i właśnie tam mi denerwuje AF - na bliskie odległości mam korekcję i do portretów 50 1.7 łapie OK, ale na szersze plany AF daje ciała.

Poczytam jeszcze o Nikonie D7100/7200.

Ewentualnie czy jest ktoś z Łodzi kto ma 70d i jasny obiektyw? Może chciałby się spotkać na piwo i dać pomacać aparat

PS. Tu nie można edytować własnych postów? Chciałem to dopisać do poprzedniego, żeby nie spamować dwóch, ale nie widzę takiej opcji.

A co jest nie tak w AF w tym aparacie?
    Mam go od kilku miesięcy i nie zauważyłem problemów...
    Lutek

Dużo w tym wątku wcześniej było narzekania na układ AF 'przez wizjer', że z jasnymi szkłami jest niedokładny. Wrzucali linki, filmy, etc.

Może tak być, że trafiłeś na dobry egzemplarz (albo nie masz jasnych szkieł). Problem głównie się pojawia przy ostrzeniu na obiekty znajdujące się dalej od obiektywu. AF przez wizjer jest dużo gorszy niż matrycowy w LV. Mikroregulacja ponoć nie pomaga, bo rozrzut jest losowy.

https://www.youtube.com/watch?v=E9fqWcgtHWA
    https://www.youtube.com/watch?v=cA6JnzYSDJE
    https://www.youtube.com/watch?v=sLULGDFb6BM

Coś już napisał

Używam tylko jasnych szkieł 85 1.8 USM, 50 1.4 USM, 35 2.0 IS USM. Jasne stałki trzeba wiedzieć do czego wykorzystywać i wtedy problemów nie ma. Zdarzają się fotki niecelne, ale mam też 600D i tam jest zdecydowanie więcej nie trafionych ujęć. Kupisz aparat, nakręcony, że są problemy z AF i będziesz pstrykał w nieskończoność karty testowe i szukał problemu na siłę. Kupisz Nikona D7100 i będzie szukał w kółko plam oleju. Nie ma się co nakręcać. Kupić nowy w porządnym sklepie z możliwością zwrotu i tyle.
    Ostatnio edytowane przez serko ; 07-10-2015 o 13:09

Cytat Zamieszczone przez cerfes Zobacz posta
    Dużo w tym wątku wcześniej było narzekania na układ AF 'przez wizjer', że z jasnymi szkłami jest niedokładny.
    To kompletny absurd...
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 07-10-2015 o 13:57
    Lutek

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

spox
    na tym forum każdy nowy canon ma problemy z AF, iso, gumami,farba,plastykiem i co tylko ktoś tam sobie wymyśli
    wszystkie te problemy urywają się w momencie wyprodukowania następcy rzeczonego aparatu a ten wtenczas okazuje się całkiem udanym poprzednikiem nowego bubla

natomiast normalni ludzie , którzy ot tak po prostu kupują nowego canona w sklepie, cieszą sie nim, robiac fajne foty
    a tobie moge tylko poradzic jedno;
    kup ciemne szkla
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

O to, to, to..."kup ciemne szkła"!!!!
    Lutek

Też bym się nie przejmował marudzeniem na forum, ale znawcy tematu na YT potwierdzają (linkowałem filmy w poprzednim poście).

Ponawiam pytanie, czy może ktoś z Łodzi ma 70D i dałby pomacać?

Strona 77 z 84 PierwszyPierwszy ... 27677576777879 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów