-
Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
@Lutek - nie mam 2 takich samych zdjęć z obu aparatów. Ale spróbuję zrobić. Natomiast takie porównania mają sens tylko w specyficznych warunkach. Przy w miarę dobrym świetle i statycznych scenach zdjęcia z obu aparatów będą różniły się w zasadzie tylko rozmiarem. Przewaga 70D ujawni się dopiero na wyższych ISO, przy ostrym wyciąganiu szczegółów z cieni, w zdjęciach z dużym kontrastem i przy fotografowaniu ruchomych obiektów - z uwagi na nieporównywalnie lepszy układ AF (na przykład bardzo lubię robić ptaki w locie, w 1000D udawała się jedna na 20 fotek, w 70D odwrotnie - nie udaje się 1 na 20), oraz przy konieczności dużego cropowania - w 70D jest z czego ciąć, w 1000D nie bardzo. Dlatego zostawiłem sobie 1000D jako mały i lekki aparat do noszenia bez przerwy przy sobie bo a nuż jakaś fajna fotka się trafi np. w drodze do pracy. 70D na aparat do kieszeni kurtki niestety nie nadaje się...
Ponadto ja robię tylko rawy i obrabiam je w LR, a jak mniemam Ciebie interesowałyby jpegi prosto z puszki?
Uprawnienia umieszczania postów