Strona 62 z 84 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 835

Wątek: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Domyślnie Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

tak nieostrość jest powtarzalna ale tylko kiedy używam wizjera. Mam drugi obiektyw 17-40L ciężko tutaj porównywać bo ma duża głębie ostrości i czytałem że problem występuje tylko przy jasnych obiektywach.

"przeczytaj w instrukcji jak zrobic mikrokalibracje AF i bedzie po sprawie jesli sie dostosujesz." Poczytam i spróbuje może to rozwiąże problem.
    Problem jest naprawdę irytujacy, gdyby nie to co piszą o 70D to podejrzewałbym obiektyw.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

17-40 trafia sie sporo obiektywow z rozjechanym afem xd sam to przezywalem, dopiero 4ta sztuka jaka dorwalem okazala sie celna a tak to wszystkie na 17mm mialy BF z poprawa do 40mm
    SONY

Timothy - przecież to oczywistość ze problem nieostrości jeśli ma występować no zawsze na jasnym na dużej dziurze jest mała głębia bo takie są prawa fizyki
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez timoti_Pl Zobacz posta
    tak nieostrość jest powtarzalna ale tylko kiedy używam wizjera. Mam drugi obiektyw 17-40L ciężko tutaj porównywać bo ma duża głębie ostrości i czytałem że problem występuje tylko przy jasnych obiektywach.

"przeczytaj w instrukcji jak zrobic mikrokalibracje AF i bedzie po sprawie jesli sie dostosujesz." Poczytam i spróbuje może to rozwiąże problem.
    Problem jest naprawdę irytujacy, gdyby nie to co piszą o 70D to podejrzewałbym obiektyw.
    obiektyw daje ostry obraz i ostrzy prawidlowo - jak piszesz - na LV , a wiec nie jest uszkodzony.
    w LV masz detekcje kontrastu - inna zasada pomiaru.
    przez pryzmat - detekcje fazy - w niej wystepuja problemy , dlatego ze nastawa na ostrosc jest " z gory " prognozowana w stanie jeszcze nieostrym

mozesz dostroic AF , to wspaniala funkcja , ktora pozwala na dostrojenie kazdego obiektywu indywidualnie do posiadanej puszki. Bez tego zdecydowana wiekszosc obiektywiow nie dalaby takiej ostrosci jak by mogla

problem u Ciebie to nieskalibrowany AF - nic wiecej.

Witam ponownie kalibracja pomogła musialem ustawić aż +14, zobaczymy jak się to ma w praktyce. To ostrzenie w trybie LV to faktycznie jest petarda, tylko nie zawsze mozna go używać szczególnie w zdjeciach reporterskich. Szkoda, że w wizjerze nie działa też pomiar matrycowy. Zna ktoś moze jakiś dobry serwis w trójmieście żebym mógł profesionalnie skalibrować te moje obiektywy. No i dziękuję kolegom za pomoc. Pozdrawiam

Wrzuć jakieś sample w oryginale...
    Czy znaczy to że 70d ostrzy dobrze jak ustawi się go tryb kompakta???
    Lutek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez timoti_Pl Zobacz posta
    Witam ponownie kalibracja pomogła musialem ustawić aż +14, zobaczymy jak się to ma w praktyce. To ostrzenie w trybie LV to faktycznie jest petarda, tylko nie zawsze mozna go używać szczególnie w zdjeciach reporterskich. Szkoda, że w wizjerze nie działa też pomiar matrycowy. Zna ktoś moze jakiś dobry serwis w trójmieście żebym mógł profesionalnie skalibrować te moje obiektywy. No i dziękuję kolegom za pomoc. Pozdrawiam
    Nie szkoda pieniędzy na kalibracje? Na Żytniej kosztuje chyba 123zł. Skoro mikroregulacja w puszce pomogła to rób fotki i ciesz się, że działa.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Czy po mikro regulacji jakość jest taka jak w trybie LV czyli trybie kompakta?
    Pytam bo rozważam kupno 70d.
    Co do kalibracji to mojego 350d w połowie 2005 roku na Żytniej kalibrowali za darmo w ramach gwarancji.
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 25-12-2014 o 15:56
    Lutek

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

trzeba trochę poczytać o swoim hobby, bo widzę pytania grube.
    Jak obiektyw jest celny to obrazek z LV i normalnie przez wizjer powinien być praktycznie identyczny.
    Jeśli z wizjera jest lipa a z LV jest super to znaczy, że nie trafia i tu przychodzi cudowna funkcja mikrokalibracji, poprawiasz sam i powinno być równie dobrze co przez LV. Jeśli mikrokalibracja jest niewystarczająca (a może się tak zdarzyć, braknie skali) to trzeba wysłać do serwisu.
    Na gwarancji producenta kalibracja jest darmowa.
    SONY

Ja jeszcze nie mam go więc stąd pytania moje bywają "grube"
    Lutek

Strona 62 z 84 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów